„Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество

...
„Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество
Коментари Харесай

Бизнесът ще популяризира ключови за българската икономика професии

„ Има обезценка на висшето обучение – огромно количество, ниско качество и противоречие на план-приема на потребностите ” съобщи Васил Велев, ръководител на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), която създаде инструментариум за повишение на привлекателността на значими за България специалности.

Асоциацията изготви тактика и проект с съответни ограничения и пилотни модели за повишение на привлекателността на специалностите в секторите „ Машиностроене и металообработване “, „ Електротехника и електроника “, „ Транспорт и спедиция “ и „ Медицина и услуги за хубост и здраве “, модул за поощряване на подвижността, както и модел за справедлива оценка на продуктивността на труда.

„ Проблемът с човешкия запас е доста изострен и излиза преди всичко в анкетите измежду бизнеса като спънки за вложенията, растежа на продажбите и задържащ фактор на икономическия напредък като цяло, оттова и на виталния стандарт “ - акцентира Велев.

Целта на създадените принадлежности е решение на един от главните проблеми на пазара на труда - неналичието на квалифицирана работна ръка за основни за българската стопанска система сфери като машиностроене, електроника и електротехника, опазване на здравето и други Това стана ясно през днешния ден след извършена работна среща сред представители на АИКБ, Европейската комисия, Министерство на труда и обществената политика, Агенция по заетостта, Национална Агенция за професионално обучение и образование и представители на браншови работодателски и синдикални федерации от четирите пилотни бранша.

Като съществени ограничения за справяне с проблемите на пазара на труда беше посочено дейното включване на работодателите в подобряването на качеството на образованието в междинните професионални гимназии и висшите учебни заведения. Представителите на бизнеса смятат, че посредством годишно осъвременяване на образователните проекти, възстановяване структурата на план-приема, увеличение на практическата употреба на просветителната система и даване на стипендии, ще съумеят да основат и развият дълготраен интерес към значимите за стопанската система специалности.

Сред факторите, влияещи върху привлекателността на специалностите и мотивацията, бяха маркирани гъвкавото работно време, близостта до работното място, заплащането, професионалното образование и тренингите, актуалността на специалността, изискванията на труд, стабилността и сигурността на заетостта, обществен авторитет на специалността и други За да подобрят привлекателността на дефицитните специалности държавните институции, работодатели и синдикати ще би трябвало да разработят във допустимо най-кратки периоди на практика принадлежности и ограничения.

„ Проектът има доста необятна партньорска база и това е най-силната му страна. Една от главните европейски цели е професионалното обучение да се трансформира в първи избор за децата. Сред проблемите, с които би трябвало да се оправим е и високия % ромски деца, които отпадат от просветителната система – 67 %, а в следствие към ¼ от ромите отпадат и от пазара на труда. Ролята на Европейския обществен фонд е извънредно значима за реализацията на тъкмо такива планове, които са от голямо значение за подобряването на общественото и икономическото състояние в България “, сподели представителят на Европейската комисия Дора Крумова.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР