Има държави, които нямат намерение да достигат 2% разходи за

...
Има държави, които нямат намерение да достигат 2% разходи за
Коментари Харесай

Военен експерт: Капацитетът на отбранителната индустрия в Европа е сериозно намален

„ Има страни, които нямат желание да доближават 2% разноски за защитата, което напълно естествено повдига въпроса дали НАТО е просто едностранна гаранция от страна на Съединените щати към европейската сигурност или взаимна поддръжка от страните, тъй като, съгласете се, ние не поемаме задължения към сигурността на Съединени американски щати. “

Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime военният специалист доцент Георги Цветков .

Създава се едно чувство, че когато се каже, че нещо ще е общо, че ще е европейско, внезапно страните стартират да не помнят потребността от личния си принос и стартират да възприемат, че някои от по-големите и по-богати ще им плащат», разяснява експертът.
Не мисля, че Съединени американски щати ще излязат от НАТО. Президентът в тяхната система не е всевластен. Той има задоволително ограничавания.
доцент Георги Цветков, военният специалист

„ Не би трябвало да се чака някакъв голям трус в западната система за сигурност. Това са в доста огромна степен спекулации. Но несъмнено това (изказването на Тръмп – бел. ред.) би трябвало да служи като доста явен сигнал за европейските страни, че в действителност би трябвало да се грижат задоволително за своята защита “, акцентира доцент Цветков.

По неговите думи потенциалът на отбранителната промишленост в Европа е доста съществено понижен .

„ Трябва да се има поради, че сега се вършат поръчки, които ще бъдат осъществени след 2028 година “, означи военният специалист.

Той уточни, че в случай че преди влизането си в НАТО България е отделяла 3.6% от бюджета за армията, то в този момент при неведнъж повишен Брутният вътрешен продукт, за защита се отделят едвам 2%.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР