Има четири сценария за развитието на епидемията на коронавирус у

...
Има четири сценария за развитието на епидемията на коронавирус у
Коментари Харесай

Проф. Витанов от БАН пресметна 4 сценария за развитието на епидемията у нас

Има четири сюжета за развиването на епидемията на ковид у нас, предвижда математикът от Българска академия на науките и член на Националния действен щаб проф. Николай Витанов в ефира на предаването „ Неделята на NOVA ”. Той предизвести, че в случай че продължаваме да не съблюдаваме разпоредбите, можем да достигнем до четирицифрен брой умряли.

До момента в България са регистрирани малко над 10 хиляди доказани случая на ковид, като 5300 са се възстановили, а 4600 са дейни. В сериозно положение са 33 души, а смъртните случаи са 338.

„ Най-благоприятният сюжет е внезапно всички да стартират да съблюдават ограниченията, по този начин като се съблюдаваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 общо регистрирани случая, а в края на септември - 13 500. Той е малко евентуален. Има различен сюжет, който е релативно оптимистичен. Той е споделя по този начин – 80-те % от хората, които съблюдават ограниченията, да не престават да ги съблюдават и част от останалите 20% стартират да спазват  тези ограничения. Тогава на края на август ще имаме най-малко 14 000, в края на септември – не по-малко от 20 000. Следващият сюжет е по-песимистичен. При него тези 80% не престават да си съблюдават ограниченията, а останалите не ги съблюдават. В този случай в края на август ще имаме най-малко 16 000 случая, а в края на септември –  най-малко 25 000. Четвъртият сюжет, който може да се случи е здравната система стартира да отхвърля ”, изясни проф. Николай Витанов и допусна, че съгласно него броят на инфектираните ще доближи шестцифрено число в късната есен.

Той предизвести, че в случай че продължаваме да не съблюдаваме разпоредбите, можем да достигнем до четирицифрен брой умряли. " Пазете се! Не слушайте тези, които ви споделят да се хвърлите и болестите. Най-много каквото ще се случи, е опашки пред кабинетите на тези, които ви споделят това, а това са повече средства за тях ", аргументира се професорът.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР