> ИлюстрацияОбвиняемият за смъртта на приятелката си вследствие нанесена средна

...
> ИлюстрацияОбвиняемият за смъртта на приятелката си вследствие нанесена средна
Коментари Харесай

Оставиха зад решетките Ивайло от Варна, обвинен за смъртта на приятелката му Марина

 > Илюстрация
Обвиняемият за гибелта на приятелката си вследствие нанесена междинна телесна щета остава в ареста, откакто Апелативен съд – Варна удостовери определението на Окръжния съд от 10 април.

Припомняме, че 30-годишният Ивайло И. е бил притеглен към наказателна отговорност след настъпилия летален завършек на приятелката му Марина на 5 април. Двамата потърсили здравна помощ в болница поради подозрение, че са инфектирани с новия ковид. Жената се оплаквала от болки в гърдите. Впоследствие било доказано, че не вирусно заболяване, а телесна щета е довела до съдбовния излаз. Извършената аутопсия потвърдила счупени ребра и последвало увреждане на белия дроб. Преди да почине, потърпевшата споделила пред познати, че в средата на март Ивайло й нанесъл побой. Свидетелски показания разкриват и друга демонстрация на физическа експанзия на приятеля й по отношение на нея няколко дни по-рано – на 9 март.

След гибелта на Марина, Ивайло избягал от болничното заведение, само че по-късно бил открит в дома си и арестуван от полицията. 30-годишният мъж има богато правосъдно минало – неведнъж е осъждан за обири и нарко закононарушения. Поведението му демонстрира висока степен на социална заплаха и податливост да нарушава закона, счита прокуратурата.

Днес Ивайло И. апелира пред Апелативния съд взетата мярка " задържане под стража “ като изиска по-лека.

От държавното обвиняване показаха, че въпреки следствието да е в ранна фаза и че предстоят голям брой процесуално- следствени дейности,  актуалното произвеждане по установяване на мярка за процесуална насила не изисква безапелационна доказаност на авторството. Но може да се обоснове съмнение, че Ивайло е съпричастен към действието. 

Защитата на обвинения пък се базира на мнението на първата инстанция, че методът на живот на потърпевшата позволява опцията съдбовните удари да са нанесени от различен и че към момента не е изрично изяснено кой тъкмо е блъснал в региона на гръдния панер 42-годишната жена. Тя не е посочвала Ивайло като индивида, направил побоя на 15-ти март, сподели юристът. Той посочи, че точно обвиненият е завел потърпевшата в лечебно заведение, само че погрешно е бил арестуван за гибелта й.

Чрез аудио-видео връзка от следствения арест Ивайло И. отхвърли да има виновност и увери, че няма да се укрие.

Апелативният съд отхвърли жалбата против задържането под стража. От събраните доказателства – съдебно-медицинската експертиза от осъществената аутопсия и показанията на очевидци – се извеждат задоволително данни за съпричастността на Ивайло към  действието, за което е упрекнат. Макар и този правосъден състав да удостовери неналичието на безапелационни доказателства за авторството, акцентира, че на този стадий такава решителност не е наложителна. Многократните предишни осъждания провокират опасения, обвиненият още веднъж може да извърши закононарушение. Затова Апелативният съд реши, че вярно и законосъобразно първата инстанция е определила най-тежката мярка за неотклонение по отношение на Ивайло И.

Определението, с което Апелативен съд – Варна удостовери правосъдния акт на Варненския областен съд, не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР