Илюстрация Увеличаване [Twin Pickles] Смаляване Когато фотографката Веселина Николаева отива

...
Илюстрация Увеличаване [Twin Pickles] Смаляване Когато фотографката Веселина Николаева отива
Коментари Харесай

Моята махала е моята крепост

Илюстрация
Увеличаване
[Twin Pickles] Смаляване
Когато фотографката Веселина Николаева отива в ромската махала на ул. " Градините " в крайния столичен кв. " Орландовци ", тя не е посрещана с удивление или съмнение. Точно противоположното – децата в близост незабавно я прегръщат. От към този момент пет години тя работи с ромската общественост в квартала – пресъздава сложното ежедневие на фамилиите там и тематиката за маргиналността в изложбата " Градината " за фестивала " Фотофабрика " през 2016 година
Тогава най-трудното към момента следва. През 2017 година,с едноседмично предупреждение къщите на ул. " Градините " са оповестени като незаконни постройки върху частен парцел и са разрушени. Така най-малко 50 души, 30 от които деца, на практика остават бездомни или живеят в доста сложни и несигурни условия. Според годишния отчет за правата на индивида от Българския хелзинкски комитет управляващите не са правили опити за обезпечаване на заслон към фамилиите. Две години по-късно казусът остава и в същото време не е толкоз елементарно видим. " Градините " е като скрита от погледите, зад църквата " Св. Петка ".
Сега Николаева взаимно с платформата за обществено ангажирано изкуство Fine Acts показа серия от широкоформатни черно-бели портрети на роми от махалата, ситуирани на мястото на разрушените им къщи и снимани от птичи взор. Акцията е част от почналата през 2014 година световна самодейност Inside Out на известния френски актуален актьор JR за привличане на внимание към разнообразни обществени проблеми (той е предан на тези тематики и в работата си, за което свидетелства скорошна негова интервенция на американо-мексиканската граница при започване на юли).

Визуалният език и методът на показване са сходни в акциите из обособените точки от света. " Щеше да е хубаво, в случай че въпреки всичко бяха цветни ", споделя жена от махалата, до момента в който Веселина разполага фотосите на земята. " Но фотографите по-добре си знаят... "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Автор: Веселина Николаева Смаляване

Портретите бяха показани и в pop-up галерия. Такава беше проведена в коуъркинг пространството Cosmos, а фотосите бяха съпроводени от предмети, дадени от общността като знаци на неща, с които се гордеят – фотоси, играчки, дипломи, професионални квалификации, спортни награди.

Общността там е в действителност добър образец против нормалните клишета към ромите в страната. " 90% от хората в махалата са на трудов контракт, има единствено едно семейство, което е необразовано " , споделя Веселина Николаева, която има близо 20-годишен опит във фотографията, приключва в Холандия, а маргинализираните общности и проблемите на младежите постоянно участват в работата й.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Веселина Николаева Смаляване

Портретите, които са част от сегашния план, са правени в интервал от шест-седем месеца. " Първи да застанат пред обектива се престрашиха децата, допускам любознанието им надви ", споделя Веселина. " С тези фамилии работя от 2014 година и предвид на построеното към този момент доверие сред нас бях елементарно позволена. С времето множеството хора привикнаха с наличието ми и връзката ни заздравяваше. За нас беше значимо да покажем хората от общността по метод, по който те сами се показват, без да им натрапваме отрицателните стандарти, които са надълбоко вкоренени. "
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Веселина Николаева Смаляване

Надява се, че посредством Inside Out тематиката за насилствените евикции ще доближи до повече хора в страната. " Ще се радваме да пуснем изложбата да пътува из страната. Целта е да приказваме на човешки език за проблемите и да търсим решения. "
Повече за проблемите на ромската общественост в кв. " Орландовци " и акцията - на facebook.com/fineacts.co и fineacts.co. Повече за работата на Веселина Николаева: vesselinanikolaeva.com.
" В случаите, по които работя, липсват документирани случаи на предложение за различен заслон ", сподели пред " Капитал " адв. Диана Драгиева от БХК, която съставлява три от потърпевшите фамилии. " По предписание при унищожаване на нелегално и рисково строителство общинските управляващи не оферират различно настаняване и не правят инспекция дали потребност от такова е налице, даже когато е явно, че настанените в противозаконните градежи лица са в уязвимо състояние. "

Драгиева разяснява, че опциите за различен заслон от профилираните органи за обществено подкрепяне и органите за протекция на детето включват единствено краткотрайно настаняване единствено на уязвими лица от семейството (майка с дете, възрастни хора със заболявания). " Няма опция на фамилии, застрашени от бездомност, да бъде обезпечено настаняване, без да бъдат разграничени. "

Колкото до трите фамилии, които тя съставлява, правосъдните решения са в тяхна изгода. " Процедурите за картотекирането им като нуждаещи се завършиха с решения да бъдат сложени в последната по степен група, като неразполагащи с задоволително жилищна повърхност. " Но с това проблемите не свършват. Междувременно по заповед на кмета на Софийска община адресът, на който са регистрирани фамилии, ул. " Градините " 3, е премахнат от Националния класификатор на непрекъснатите и сегашни адреси. " Към момента чиновниците на общинската районна администрация отхвърлят да изпълнят правосъдните решения. Като изискване, с цел да ги изпълнят, те изискват от лицата да сменят адресната си регистрация. " Драгиева споделя, че по този начин с изключение на от бездомничество, хората са застрашени скоро и от живот без документ за идентичност (при изтриване на адресната регистрация от регистрите на популацията, чиновниците на звената " Български документи за идентичност " не одобряват заявки за издаване на български документи за самоличност).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР