Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Откъс от Докато лежах

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Откъс от Докато лежах
Коментари Харесай

Книга: Уилям Фокнър - "Докато лежах и умирах"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Откъс от " Докато лежах и умирах " на Уилям Фокнър
от Дневник,11 авг 2018 Уилям Фокнър - " Докато лежах и умирах "
Издателство: " Колибри "
Цена: 22 лева

Романът на Уилям Фокнър (1897-1962), повторен притежател на " Пулицър " и Нобелов лауреат, постоянно е определян като класика в американската литература на ХХ век, само че едвам в този момент се появява на български език и сред твърди корици.

" Докато лежах и умирах " излиза през 1930 година и по нехарактерен метод портретира атмосферата на американския Юг в ерата на Голямата меланхолия. И когато споделяме нехарактерен: " Въздухът миришеше на сяра. В неговото неуловимо поле сенките им изникват като върху стена, все едно и те, сходно на звука, не са стигнали надалеч в рухването, а застиват за малко, умислени и мимолетни. "

Романът прави Фокнър един от известните образци за писане в жанра на " потока на мисълта " наред с Вирджиния Улф, Джеймс Джойс, Марсел Пруст, Силвия Плат. А също по този начин и за полифоничност – 15 герои предават действието в общо 59 къси глави (дължината варира от едно изречение до няколко страници). Според самия създател текстът е написан за шест седмици, без по-нататъшна редакция.

Подобно на други истории на Фокнър и тази се развива в измисления град Йокнапатофа, основан на родния му Лафайет в щата Мисисипи.

Поради пробната си конструкция книгата е считана за невъзможна за екранизиране – нещо, което Джеймс Франко се осмелява да направи като режисьор през 2013 година, само че съгласно мнозина – несполучливо. Романът дава името на известната американска метъл група As I Lay Dying, чиято история иронично също има общо със гибелта (миналата година вокалистът й излезе от пандиза след тригодишна присъда за поръчване на убийството на брачната половинка му).

Преводач от британски е Рада Шарланджиева, на която изискуем появяването и на други класики на американската литература като " По пътя " на Джак Керуак, " На изток от парадайса " на Джон Стайнбек, " Великият Гетсби " на Ф. Скот Фицджералд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР