Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Книга: Катерина Стойкова –

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Книга: Катерина Стойкова –
Коментари Харесай

Книга: Хишам Матар - "Мъжка страна"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Книга: Катерина Стойкова – " Втора кожа "

" В тази книга има всичко, което ни се желае да не се е случвало "
9 фев 2018
Всичко за татко ми

Книгата " Бащите не си отиват " събира 24 персонални истории за бащинската фигура и прекарването на загубата
27 апр 2017 Хишам Матар - " Мъжка страна "
Издателство: ICU
Цена: 15 лева

" Мъжка страна " е дебютният разказ на родения в Ню Йорк британско-либийски публицист Хишам Матар. В нея той споделя за 9-годишния Сюлейман, наследник на татко, преследван поради рецензиите си към ръководството на Муамар Кадафи в Либия, и бореща се със взаимозависимост към алкохола майка, към която е мощно завързан.

След появяването на британски през 2006 година, книгата е преведена на 22 езика, създателят е финалист за Man Booker Prize, получава номинация за Националната премия за литература на Съединени американски щати и първа премия за литература на в. The Guardian. Без да е непосредствено автобиографична, " Мъжка страна " черпи ентусиазъм от детството на създателя – неговият татко живее сред Либия, Съединени американски щати и Египет поради дисидентската си активност. През 1990 година е задържан в Триполи и не е забелязан в никакъв случай повече, макар че има сведения, че към 2002 година е към момента жив.

Миналата година ICU издадоха различен разказ на Хишам Матар - " Анатомия на едно изгубване ", също история за комплицирани фамилни взаимоотношения на фона на общество, в което във всеки миг може да се породи спор – в тази ситуация египетското. Кайро е измежду градовете, в които Матар е живял през 80-те години.

Двете книги са преведени Надежда Розова, а художник на отличаващите се корици е Деси Баева.

Матар е също по този начин настоящият притежател на " Пулицър " за автобиографична книга с мемоара си The Return, който издателство се надява, че ще може да предложи на българските читатели в близко бъдеще. Последната му книга е детска и оповестена към този момент единствено в Италия под името Il Libro di Dot.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР