Илюстрация Увеличаване Смаляване Около пет години след като през 1994

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Около пет години след като през 1994
Коментари Харесай

Контролна кула

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Около пет години откакто през 1994 година американският дизайнер Рик Оуенс основава едноименната си фешън марка, той към момента продава облеклата си в дребни бройки на разнообразни магазини в Лос Анджелис.

Оуенс самичък разнася и демонстрира творенията си. Докато един ден нe получава телефонно позвъняване от авторитетния фешън редактор на Vogue Андре Леон Тели. Той е видял негови модели на витрината и упорства да го показа на основната редакторка Ана Уинтур. Във френския Vogue тогава към този момент се появила фотография на Кейт Мос, облечена в черно кожено яке на Оуенс. Скоро по-късно той получава от Уинтур предложение списанието да поддържа с произвеждане, модели, организация и реклама първото му фешън ревю в Ню Йорк.

Оуенс си спомня, че макар зашеметяващата оферта е имал опасения, че характерната му идея и жанр няма да бъдат признати добре в стилната промишленост. Или че няма да се оправи със строгия график и изтощителната дисциплинираност на седмиците на модата. И въпреки всичко по-скоро на житейско-философско равнище стига до извода, че предоставената опция е прекомерно значима, с цел да не се възползва.

За първото си и доста сполучливо ревю през 2002 година той избира музика на Иги Поп и Алис Купър, на които е почитател и до през днешния ден. През 2003 година дружно със своята брачна половинка и муза Мишел Лами се реалокират да живеят и работят в Париж. Свидетелство за ролята му в актуалната мода и дизайн е и премията за изцяло творчество (2017 г.). на Съвета на американските фешън дизайнери.

От 15 декември до 25 март 2018 година Triennale di Milano демонстрира Subhuman Inhuman Superhuman, първата ретроспектива, напълно отдадена на дизайнера Рик Оуенс. Информацията за наличието е нищожна преди откриването. Това значително се дължи на мощния надзор, който дизайнерът упражнява върху всичко, с което се занимава. " Рик персонално избра и двете предопределени за промоция на изложбата в медиите фотоси ", споделят за " Капитал " уредниците от музея в Милано. Освен облекла ще бъдат показани също част от линията му мебели, персонални архиви, видео, графичен дизайн.

Специално за изложбата с фокус върху еволюцията и вдъхновението в творчество си той е основал огромна скулптурна апаратура. В ретроспективата Оуенс ще опише и за въздействието, което са му оказали известни създатели, измежду които италианският публицист Алесандро Манцони, френският художник Марсел Дюшан, италианската художничка Карол Рама. Модният си жанр със мощно наличие на минималистични тонове като сиво и черно, екстравагантни асиметрични силуети, маратонки и обувки на високи платформи, той нерядко дефинира като glunge или " grunge meets glamour ".

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Роденият през 1962 година В Южна Калифорния Рик Оуенс е прочут и обичан в стилните среди и отвън тях най-вече поради постоянното наличие в светогледа и работата му на тематики като хубост, независимост и приемливост в актуалното общество. На консервативните правила, подправения морал и догматизма, против които се бори, той опълчва своята пънкарска и анархистка сензитивност. Както и неизменимото си възприятие за комизъм.

Преди няколко месеца Оуенс показа и книгата си Rick Owens: Furniture, издадена от Rizzoli по време на Milan Design Week. Още две книги (издадени надлежно от Rizzoli и Taschen) наблюдават творчеството му.

Изложбата Subhuman Inhuman Superhuman в Triennale di Milano от 15 декември до 25 март 2018
www.triennale.org
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР