Илюстрация Увеличаване Смаляване Книга: Жан-Кристоф Рюфен – Check-PointИздателство: ParadoxЦена: 18

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Книга: Жан-Кристоф Рюфен – Check-PointИздателство: ParadoxЦена: 18
Коментари Харесай

Книга: Жан-Кристоф Рюфен – Check-Point

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Книга: Жан-Кристоф Рюфен – Check-Point
Издателство: Paradox
Цена: 18 лева

Романът предлага нехарактерен взор към войната в Босна и Херцеговина сред 1992 и 1995. Автор е лекарят, филантропичен деятел и посланик Жан-Кристоф Рюфен, създател на мрежата " Лекари без граници ". По време на задачата му в Босна и Херцеговина той освобождава единадесет френски заложници, арестувани от босненските сърби. По-късно оказва помощ на потърпевши и от споровете в Косово, а сред 2007 и 2010 е дипломат на Франция в Сенегал. Дебютът му в литературата е романът " Бразилско алено " (2001), отличен с влиятелната премия " Гонкур " в категорията за дебют.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Check-Point излиза на френски през 2015 година и споделя за прекарванията на петчленен ескорт, който потегля от Лион към босненския град Какан. От граница на граница те се приспособяват към новите действителности. " Безродната дума " чекпойнт ", употребена от всички в този регион, отразяваше най-добре същността на тези преграждения – спонтанни, разхвърляни, непредвидими и рискови ", написа Рюфен.

Чрез прозата си той подлага на критика тогавашното отношение на Западна Европа към протичащото се и оскъдната информация за обстановката, с която той и сътрудниците му са разполагали: " Дискутираха се въпроси за геополитиката, разположението на силите върху терена, стратегическите залози, само че в последна сметка хората, за които беше предопределена тази помощ, оставаха много виртуални. Онези, които назоваха " жертви " (), бяха нереални същества, на които, наподобява, никой не искаше да даде облик. " Пацифистките му позиции личат и по цитата, с който открива книгата: " Господ е основал хората мощни и слаби. Аз ги направих равни. " Думите са изречени от Самюъл Колт, основател на едноименната марка револвер.

Преводачка от френски език е Аксиния Михайлова, която през годините е работила по книги на Пол Елюар, Жан Жоне, Жорж Батай, а също по този начин има триумфи като поетеса. През 2014 година е удостоена с годишната френска премия за лирика " Аполинер ".

Check-Point излиза под знака на издателство Paradox, което постоянно издава книги, които през призмата на художествената литература изследват комплицираните проблеми в балканската и като цяло източноевропейската история.

Наскоро в книжарниците се появиха " Рулетка " на хърватската писателка Лада Жиго, която надниква в хазартния бизнес в страната си, както и " Децата на войната " от Варужан Восганян, който с прозата си изследва сложното обособяване на Румъния от комунистическия режим. Годините на преход, само че в подтекста на Украйна, са отразени в " Депеш мод " на Сергий Жадан. В едно по-старо заглавие, " Писма от тъмния вилает ", напусналият Босна през 1993 година Джевад Карахасан споделя за Сараево преди и по време на споровете. Paradox от години издават на български език и книгите на проверяващата журналистка и Нобелов лауреат Светлана Алексиевич.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР