Илюстрация Увеличаване Смаляване Как да разпознаваме оригиналните килимиИстинският копринен килим

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Как да разпознаваме оригиналните килимиИстинският копринен килим
Коментари Харесай

Carpet diem

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Как да разпознаваме истинските килими

Истинският копринен килим няма в допълнение привързване на ресни. Ако задържите ръката си върху копринен килим за по-дълго, същинската коприна няма да се затопли, тя не поема телесната топлота и остава студена. За разлика от вискозата и акрила, които незабавно се затоплят. (Светлана Българанова научава тази загадка от ирански търговец.)

Когато вълненият килим е достоверно ръчно връзван, откъм гърба шарката му върви равно. Килимите са двулицеви. Когато се разроши вълната, в случай че има неоцветени косъмчета, това значи че вълната не е с положително качество. Тези неоцветени косъмчета подсказват, че килимът ще излинее.

Мнозина неспециалисти считат, че броят на възлите е безспорен фактор за установяване на качеството и цената на килимите. Но това не е по този начин, най-малкото тъй като по предписание не всички типове килими са с доста възли. Непалските да вземем за пример.

Жакардовите килими или машинната обработка е доста друга – машинният възел върви доста равно и задната част не е същата, т.е. килимът не е двулицев. Ръчно направеният е поръбен по края по избран метод, машинните нямат същото поръбване. Как да поддържаме килимите?

Коприненият килим не се чисти с прахосмукачка никога, чисти се с влажна забрадка и специфичен препарат. Най-добре е да бъде почистван от професионална компания.
За вълнените килими се употребяват препарати за вълна. Специалистите по разчистване изцяло отхвърлят прането на килими в автомивка. Използвайте или профилирана компания, или тепавица. Такива към момента има в Железница, в София, в Златна Панега.

Хладка вода до 30 градуса и препарат за вълна.

Ако килимът не се употребява, значимо е да е добре опакован, с цел да се запази.Под един елегантен ръчно направен килим в действителност можете да заметете всички проблеми. Най-старият открит килим в света (от V век пр.Хр.) е открит в Пазирик (или Пазърък), а до ден сегашен няма по-пряк път към уюта и топлината от ръчно тъкания килим. Той нормално е безценен, само че служи десетилетия наред, а съгласно чипровците и иранците - дори епохи. В нишките и възлите са втъкани история и традиция. Килимът е движимост, която се преглежда и като инвестиция, тъй като при вярна поддръжка може да бъде завещана на идващите генерации. Най-известни, най-висококачествени и надлежно най-скъпи са персийските килими.

" Някои хора се оплакват, чe един килим се поддържа мъчно, само че съгласно мен нищо не би могло да размени уюта, който основава ", споделя Светлана Българанова, която допреди четири години ръководи магазин, напълно отдаден на ръчните килими, импортирани непосредствено от Иран, Индия, Турция и други

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Случайно се потапя в килимарството, до момента в който живее в Солун преди към двадесет години - по време на ревю за интериор се среща с германци производители. Те я канят на един от най-големите килимарски конгреси в света - в Хановер. Тогава е напълно запленена от хубав персийски килим в лилавата гама, размер три на четири метра - " струваше 400 000 евро и това беше цената за търговци, само че напълно обикновено, в случай че се създава в продължение на няколко години ". Според Светлана не е по никакъв начин необичайно, че немски и британски компании са производители, вносители и прекупвачи – " въпреки всичко те са имали колонии на изток и от епохи насам са ценители на това изкуство ".

Илюстрация
Светлана Българанова

Увеличаване

Светлана Българанова

Смаляване

Ръчно направените килими са разделят на няколко типа: безпрепятствено тъкани като чипровските, афганистанските, южноафрикански и други, а персийските, индийските и китайските са мъхести, което се получава посредством връзване на нишки към основата.
Преди епохи всички килими са били безпрепятствено тъкани и след това се развива техниката на връзване на нишка към основата и основаване на мъха. До средата на ХХ век иранските килимари са простирали творбите си пред дюкяните, задачата им е била минаващи да ги утъпкват. Така не се скапват или износват, а тъкмо противоположното – влакънцата на мъха се разрушават на тънки влакна и килимът става по-пухкав, по-мек и по-пластичен. Ръчните персийски килими не се късат и не избеляват след сходно отнасяне. Днес тази обработка се прави на специфични установки и до момента в който при старинния метод килимите би трябвало да лежат на земята до 3 месеца, със актуалната техника резултатът се получава единствено за един час.

За някои типове килими броят на възлите е значим за качеството, само че не за всички. Защото съгласно географския им генезис и традиция има разнообразни стандарти. " Не всички килими могат да доближат един милион възела. Например непалските килими се вършат на линии и там по този начин или другояче не се чака да има толкоз възли, колкото в някои индийски. В тях се употребява вълната на рядка порода коза. Внасях такива, когато към момента имах магазина ", изяснява Светлана. Освен вълнени ръчно вързаните килими са още копринени и памучни. Дори персийските килими доста варират съгласно броя възли - структурата им е разнообразна и характерна за всеки район или център на произвеждане.

" Влюбих се в килимарството и отидох да видя по какъв начин се тъче в Индия, Непал, Иран. Изработването е като красива режисура – даже самото багрене на вълната е наслада за очите. В едни големи казани в Индия и до ден сегашен се смесват цветовете, както са го правили епохи наред ", споделя Светлана Българанова. Шарките се рисуват върху огромна хартия - " нужна е голяма фикция освен с цел да се основат всички птици и цветя, само че и да се подберат подобаващите цветове, които да се съчетават прелестно ". Орнаментите, само че и шарките зависят доста и от региона на направа. Например в персийските килими един от постоянно срещаните орнаменти е " хератѝ " – на името на град Херат - състои се от розета, включена в ромб с палмети по ъглите му. Около тази фигура се подреждат четири " рибки ". Други известни орнаменти са: " минаханѝ " – двойна система решетки от виещите се клончета с розети на свръзките, " двупосочен трилистник " – двойна система от свързани стилизирани трилистници, употребява се нормално за бордюри, " s-клонки " – комбинация от една, две или три системи от дребни клончета с формата на S, чийто край приключва с растителен претекст и други Известни килимарски центрове в Иран, на които се приписват и избрани присъщи шарки, са Исфахан, Тебриз, Машхад и други.

Процесът на разработване на един килим е дълъг, след това следва подкастряне на ръка, изпиране. Когато се връзва огромен килим, по него работят няколко души. Разболее ли се някой от служащите, той не можа да бъде заменен, тъй като всеки връзва възлите по избран метод.

Азиатските цветове в миналото са били считани за прекомерно ярки за европейския усет и това е повода да има основана цяла технология на избледняване на багрилата – по този начин наречените зиглер килими. Швейцарската компания " Зиглер " дава името на този тип, определяни през днешния ден като знак на класика.

В своя опит като търговец, Светлана Българанова е забелязала, че с изключение на зиглер килимите доста добре се продават и екземпляри вид " европейска класика ".
" По подигравка на ориста тази " европейска класика " се създава от немски компании във Виетнам с персийски възел от новозеландска вълна, само че с доста високо качество ", изяснява Светлана. След тях се връща с цялостна мощ модата на персийските и ориенталските килими. " Има и ръчна направа съвременни килими, които се създават в Иран, Индия, Непал и Китай, само че качеството се управлява от немски компании. "
Светлана се отдръпва от търговията с килими преди към четири години. " В този интервал в България имаше спад в търсенето на висококачествени артикули като ръчно тъканите килими, които въпреки и скъпи устоят дълго. По това време хората търсеха повече евтиното и нeтрайното. " Магазина си против Южния парк тя трансформира в пекарна и сладкарница, а скъпите постелки опакова и държи на склад. От време на време към момента продава от тях на интериорни дизайнери или нейни остарели клиенти. " Искам един ден още веднъж да отворя магазин за килими, пристрастеността ми към това изкуство не е стихнала. "

В България може мъчно да се продават персийски килими, само че български ръчно тъкани килими купува кралската фамилия във Англия. Част от лятната резиденция Osborne House на кралица Виктория дълго време била затворена за гости, тъй като в основната зала липсвал килим. Намират по какъв начин е изглеждал оригинала от 1847 година, изобразен на картина. И откакто производители в Индия и Китай отхвърлят да създадат имитация, тъй като считат, че е прекомерно комплицирано, българските тъкачки се заемат. Така сега в замъка е положен гладкият килим, изтъкан във Велинградско, село Костандово – с повърхност 100 кв.м. Успехът е на към този момент приватизираното държавно дружество " Хемус " и неговия притежател Нино Парпулов. Той има и един от най-големите станове в Европа, който разрешава да бъдат тъкани килими с повърхност 140 кв.м.
През 1995 година англичанинът Дейвид Бамфорд открива предприятието на Парпулов и двамата са съдружници към този момент над 20 години. Оттогава на българските станове в Костандово са направени килими за английското кралско семейство, Британската национална организация за опазване на културното завещание, кабинетът на някогашния английски министър-председател Тони Блеър, замъкът Аник, в който беше снимана част от кино лентата " Хари Потър ", Джейн Чърчил (внучка на Уинстън Чърчил), историческата резиденция Девентър в Холандия и други

" В момента имаме 35 тъкачки и непрекъснато изпълняваме комплицирани поръчки за персийски килими за цяла Европа. Тъкмо завършихме поръчка за Женева - равен килим с многоъгълна форма ", споделя Нино Парпулов. Мотото му е " фотография килим не продава " и макар че можете да си изберете ръчно направен килим от уеб страницата им www.hemus-bg.com, Парпулов кани всички на място в Костандово, с цел да видят по какъв начин се тъче килимът, който биха си поръчали.

Илюстрация
Велика Стоева от семейството на потомствени килимари Чушкареви

Увеличаване

Велика Стоева от семейството на потомствени килимари Чушкареви

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Чипровските килими

Традиционно България е известна по света с чипровските килими още от времето на пътеписите на историка Феликс Каниц, пътувал из България през 1858 – 1865 година Той написа, че немски и австрийски компании са били толкоз възхитени от шарките на килимите от Чипровци, показани на международни изложби, че незабавно са почнали да ги копират. Тогава очевидно е било мъчно да има отбрана на права и патенти, само че от 2014 година чипровските килими към този момент са под отбрана на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание.

Велика Стоева от семейството Чушкареви е една от почти петнайсетте дами в Чипровци, които през днешния ден се занимават интензивно с тъкане, тя има личен магазин в София и преподава тъкани на деца и възрастни. " С това се занимавам от двадесет години, незабавно откакто приключих стопанска система и се пробвах да работя за непознати хора, само че осъзнах, че желая да работя единствено за себе си и тъй като съм израснала с килимарството и това съм правила от дете - и майка ми и бабите ми са тъкали, това беше най-логичният бизнес, който да стартира ", спомня си Велика. След като градът е напълно опожарен след Чипровското въстание през 1688 година и жителите му са прокудени към други градове, килимарството става тяхно главно препитания. Връщайки се в Чипровци след време, донасят и занаята. Според Велика няма къща в родния й град, в която да няма стан. Тя държи да подчертае, че гладките чипровски килими нямат нищо общо с черги, чергите се вършат на водоравен стан и техниката е друга, до момента в който килимите са на отвесен стан. При чергите преждата се набива бързо върху всички влакна, употребяват се педали, до момента в който на стана за килим всеки възел се хваща независимо. Затова и чергите са с по-еднообразни шарки.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване

В професионалните среди се употребяват британските термини, като kilim е равен килим, rug e рогозка, а carpet са мъхестите като персийските.
Чипровската школа се отличава най-вече с орнаментиката, всички фигури са на основата на триъгълник: постоянно се среща канатицата, за която се счита, че пази дома. " Не обичам да приказвам за символика, тъй като спекулациите нормално са прочувствени, а не са основани на доказателства. "

" Още през 60-те години на ХХ век множеството килимарки са почнали да работят в мината и не е най-вече бабите са тъкали. Затова не одобрявам драматизирането по какъв начин занаятът се губи и в този момент няма младежи, които да тъкат ", споделя Велика. Днес търсенето на ръчни произведения се възражда и тя самата е образец по какъв начин младите могат да се занимават с това, а от десетте дами, които работят за нея, най-младата е на 30 години. Един човек може да изтъче един квадратен метър, най-вече два за един месец – мудна и трудоемка работа, която изисква доста огромна централизация. Средната цена на един квадратен метър е 500 лева " Но резултатът си заслужава – чипровският килим може да бъде употребен над 100 години. На едно интернационално ревю извадих килима от у дома, тъкан от моята баба и непрекъснато употребен в течение на 30 години, изпрах го и го занесох там. Всички мислеха, че е нов килим. " Килимите на компанията на Велика Стоева - " Чушкарчето ", се продават в Чехия, в Съединени американски щати, сега довършва огромен килим за Германия, нейни клиенти са и множеството посолства в България, както и Българска народна банка, президентството и други

Илюстрация
Тъкането на килими като антистрес терапия

Увеличаване

Тъкането на килими като антистрес терапия

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Докато няма клиенти в магазина, Велика Стоева тъче непрекъснато или реставрира остарели килими. Освен нейния стан виждам няколко по-малки. " Тук се учи едно момче на 11 години, което от учебно заведение се е запалило по направата на килими и родителите му го водят на уроци при мен. " Тя споделя, че всевъзможни хора идват да се упражняват във връзване на килимарски възли – програмисти, счетоводители, всевъзможни специалности – " за тях тази ръчна работа е като антистрес терапия ". А през уикендите води занимания за дребни деца, които доста се забавляват, в случай че съумеят да изтъкат сами нещо на стана. Нейните лични две деца могат да тъкат, само че, несъмнено, го вършат единствено за наслаждение и като занимание.

Проблемът с детския труд и персийските килими

В Индия, Китай и Непал, Пакистан, Афганистан съгласно последните отчети на УНИЦЕФ към момента огромен % от децата са принудени да работят, и то особено в килимарската промишленост, където дребните им ръчички се употребяват за връзване на най-фините възли. Стотици хиляди деца не посещават учебно заведение, а са подложени на рабски труд. Съществуват фондации като Good Weave, които се борят с модерното иго и нарушаванията на човешките права и построяват мрежа от производители, които (гарантирано посредством постоянни проверки) не употребяват детски труд. Техните артикули получават съответния документ и могат да бъдат купени онлайн www.goodweave.org или във веригата им от физически магазини по целия свят. В България нямат магазин, най-близките са в Истанбул и Атина.
Магазини и онлайн уеб сайтове за продажба:

Магазинът за чипровски килими на Велика Стоев: ул. " Раковски " 38, www.tchukilim.com

Чипровски килими можете да си купите и от самия град, съчетавайки го с планински туризъм. В къща за посетители " Торлаците " вършат и проява, с изключение на, че продават килими. В центъра на града също има магазин. През множеството време Чипровци е посещаван от холандци, германци, французи и други, които избират да си купят килим на място, откакто видят представянето

The Rug gallery: ул. " Оборище " 10, www.theruggallery.eu - при тях можете да поръчате ръчно направен килим по неповторим дизайн

Slavov textile - внасят непосредствено от Азия, магазинът се намира в Банкя, само че може и поръчка онлайн: www.slavovtextil-bg.com

Традиционни котленски килими – www.kotlenski-kilimi.bg
В Асеновград създават ръчни килими вид персийски www.rodopskikilim.com

Велинградска компания с база в Костандово www.hemus-bg.com

www.kilimworld.bg – богат онлайн магазин и физически на бул. " Александър Малинов " 78

В Турция и по-специално в Истанбул има такова обилие от ръчно направени килими, че не е нужно да посочваме съответен магазин. Но там можете да купите обществено отговорно произведение, направено, без да е употребен детски труд: www.goodweave.org/retailer/metrekare-rug-art

Американската компания www.feizy.com предлага най-интересните модерни модели и макар 40-годишната си традиция постоянно постанова новите трендове

Подложки за килим срещу хлъзгане се продават в IKEA (Stopp Filt за 17.99 лева.)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР