Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Още по темата За влизане -

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Още по темата За влизане -
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Още по тематиката
За влизане - рубла, за излизане - милиард

И още няколко тематики от новия брой на " Капитал "
16 мар 2018
Гражданска самоотбрана

Битовата престъпност е на първо място тематика за политиците, а не чак толкоз огромен проблем
15 мар 2018 В началото на годината ръководещите одобриха нов закон за частната охранителна активност, с който разшириха пълномощията на локалната власт да ангажира частни компании, с цел да обезпечават сигурността в обитаемоте места. В смисъл – полицията не може, по тази причина по-добре да наемем защита. Зад това самопризнание седи един абсурд – социологията демонстрира, че хората се усещат несигурни, само че в това време закононарушенията в България трайно спадат и от тях страда под 2% от популацията. Въпреки неефективността на полицията живеем доста по-сигурно от преди 20 години, а битовата престъпност е на първо място тематика за политиците, подклаждана от чувството за неустановеност. Освен това несъстоятелността и недоверието в Министерство на вътрешните работи са довели до хипертрофията на частния бранш за сигурност – в охранителните компании работят близо два пъти повече хора, в сравнение с има общо в армията и полицията. Няма обаче справедливи данни, които да постановат разширение на неизбежната защита или достъпа до оръжия.

Раздорите в " Обединените патриоти " върнаха вярата на водача на " Воля " Веселин Марешки, че може да се допре до властта. Когато преди година се сглобяваше форматът на ръководещата коалиция, варненският предприемач остана (неочаквано за него) отвън нея. Постепенно обаче той изостави ролята на съпротива и стартира да поддържа някои дейности на ГЕРБ в Народното събрание, а в този момент държанието на водача на " Атака " Волен Сидеров, който наподобява от ден на ден като обезсърчителен сътрудник, основава още веднъж очаквания, че Марешки може да седне публично на по-мек стол до масата на властта. За да се случи това обаче, водачът на " Воля " би трябвало да покаже, че към този момент е изцяло питомен от политическото статукво.

Концертите на Йорданка Христова в Латинска Америка станаха непредвиденият мотив да се разбере обществено, че външно министерство има личен скришен календар на събития за европредседателството. Средствата, с които ведомството разполага за подобен вид събития, идват от бюджета по Комуникационния проект за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Според плановете на Министерския съвет Министерство на външните работи разполага с 2.4 млн. лева за осъществяване на тази тактика. Проблемът е, че на никое място по никакъв метод не може да се разбере защо са отделени тези пари и кой ги получава.

Може и да не знаете имената на шуменските братя Красен и Мартин Каменски, само че евентуално сте опитвали от техните артикули: те откриха брускетите за българския консуматор. От фабриката им в Шумен излизат семките и фъстъците Huligan и Zigi, крем-питите Karuzo и хрупкавите брускети Krambals. Досега в нея са вложени 14 млн. лева и за две години работа тя е натоварена на 15% от потенциала си. Сега двамата братя, чийто бизнес е разграничен в две компании – " Дъ бейкърс " (която специализира в ядките) и " Ню бейкъри " (където са печивата), се целят в оборот от 100 млн. лева, като ще разрастват активността си в района с 6 млн. евро финансиране от фонда Empower и енергийния съветник Гари Левсли.

Как се развива софтуерният бранш в България през последните години, има ли заплаха от балон заради дефицит на фрагменти, допустимо ли е да има повече български компании в сектора със лични артикули и оказва помощ ли стартъп екосистемата – отговорите на тези въпроси търсим със съоснователя и изпълнителен шеф на българската компания за софтуерни услуги и разработка " Мелън " Крум Хаджигеоргиев. Той има дълготраен опит в бранша, а в " Мелън " дава отговор за ръководството, бизнес развиването, продажбите и маркетинга. Освен това взе участие в борда на шефовете на БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерните компании), бил е наставник и в първия фонд на Eleven. Интервюто с него четете тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР