Илюстрация Увеличаване [MANEKINO FILM, ROHFILM PRODUCTIONS, PINK, AGITPROP, LES FILMS

...
Илюстрация Увеличаване [MANEKINO FILM, ROHFILM PRODUCTIONS, PINK, AGITPROP, LES FILMS
Коментари Харесай

Кой се страхува от "Не ме докосвай"

Илюстрация
Увеличаване
[MANEKINO FILM, ROHFILM PRODUCTIONS, PINK, AGITPROP, LES FILMS DE L’ETRANGER 2018] Смаляване
Още по тематиката
" Ако някой се е шокирал, значи нищо не е схванал " и още мнения за " Не ме докосвай "
от Дневник,25 фев 2018
Ирмена Чичикова за кино лентата, спечелил " Берлинале ": " Не ме докосвай " е странствуване към самата мен
от Дневник,24 фев 2018 В навечерието на тазгодишното издание на " Берлинале " избухна скандал: 79 режисьори подписаха петиция, че обновяването му е извънредно належащо и необходимо, най-много в спортната част на формалната стратегия, където липсва темперамент и храброст.

След като " Златна мечка " беше присъдена на дебютния пълнометражен филм на Адина Пинтилие " Не ме докосвай " (копродуциран от " Агитпроп " ), критиците смениха тона: за един фестивал, който включва в програмата си подобен самоуверен и реформаторски филм и назначава жури с далновидността да го награди, към момента има вяра.

Как е допустимо един филм да избави цялостен фестивал? И за какво филм, който провокира толкоз бурни аплодисменти, в същото време накара редица хора да изоставен киносалоните?
Адина Пинтилие

[MANEKINO FILM, ROHFILM PRODUCTIONS, PINK, AGITPROP, LES FILMS DE L’ETRANGER 2018]
За да разберем за какво влияе толкоз мощно " Не ме докосвай ", би трябвало да погледнем формата: филмът е хибрид сред художествена небивалица и действителност, само че не е документален. Усещането е по-скоро за образно есе на тематика фамилиарност и персонална независимост с прецизността на научно проучване.

Румънката Адина Пинтилие работи над плана общо седем години, като първите две посвещава на доста ексцентричен кастинг: режисьорката търси не артисти, а съидейници, които дружно с нея да се впуснат в проучването на интимността. Половината са артисти, другата половина статисти и всички са подбрани за да показват аспект на личната й персона. Работят дружно интензивно освен по време на фотосите, а и доста преди този момент. Всеки води персонален дневник, независимо, с камера. Адина им слага задания, които да снимат, по-късно разискват резултата по скайп. Оттам се раждат нови хрумвания за дневниците и по този начин последователно се развиват персонажите на кино лентата, изтъкани от суровия материал на самите артисти.

" Не ме докосвай " наблюдава Лаура в битката й с асексуалността. Тя се среща със секстерапевта Шони, следи Томас, към който е привлечена. Той самият взе участие в семинар с физически повредения Кристиян, който учи участниците по какъв начин да реализират доближаване чрез контакт с тялото на другия. Томас е влюбен в Ирмена, само че сред тях всичко е завършило. В кулминационната точка на кино лентата героите се озовават в секс клуб с всички елементи, което дефинитивно кара пуританите да изоставен киносалона.
Илюстрация
Увеличаване
[MANEKINO FILM, ROHFILM PRODUCTIONS, PINK, AGITPROP, LES FILMS DE L’ETRANGER 2018] Смаляване

" Чувствам се атакуван от този филм ", чух един възклик до мен в залата. " Не ме докосвай " не е филм в класическия смисъл на думата. Той няма лична история, а по-скоро повежда публиката на едно странствуване, пробвайки се да отговори на въпроса по какъв начин всеки от нас може да откри личната си независимост, да превъзмогне защитните си механизми, предубежденията и изкривените си разбирания за фамилиарност. Ако това ви се коства огромно предизвикателство, по-добре си останете у дома. Но в случай че решите да се оставите на тематиките от екрана, имате късмет да излезете от киното с най-хубавия подарък, който може да ви направи един филм: да разберете нещо за себе си, което не сте знаели преди този момент.
Илюстрация
Увеличаване
[MANEKINO FILM, ROHFILM PRODUCTIONS, PINK, AGITPROP, LES FILMS DE L’ETRANGER 2018] Смаляване

Адина Пинтилие, сценарист, режисьор, продуцент, монтажист:
Когато бях на 20, си мислех, че знам всичко за интимността и любовта. Но през последните 20 години тази сигурност последователно се разклати досега, в който бях сигурна, че нищо не знам. Исках да преоткрия интимността и тогава стартира този прелестен развой – назовавам го по-скоро проучване, в сравнение с филм.

Лаура Бенсън, актриса
В един миг, до момента в който снимах една сцена за видеодневника си за кино лентата, разбрах за какво хората могат да изпитват наслаждение от това, че са вързани, въобще от доста разнообразни форми на полова игра. Свободата зависи от това какъв брой неустановеност можеш да понесеш.

Шони Лов, секстерапевт, www.seanilove.com:
Забележително е, че Адина е търсила в интернет хора, които да демонстрират разнообразни страни от нея самата. Аз самият се усещам част от нейния облик – лечебната част. Всеки от нас има тъмни страни и страхове. Ако сме отворени към тях и се научим да направляваме през тях, ще бъдем доста по-свободни, в сравнение с в случай че ги приписваме на другите хора. Това е моята цел.

Томас Лемаркис, артист:
Нямаше сюжет. Всеки от нас трябваше да се хвърли в една пропаст и да се надява, че на дъното й ще се появи филм. И той се появи. Всеки от нас трябваше да учи тъмните си страни. Персонажите са хибриди – не си напълно ти, само че не е напълно и някой различен, някакво необичайно животно се получи.
Илюстрация
Увеличаване
[MANEKINO FILM, ROHFILM PRODUCTIONS, PINK, AGITPROP, LES FILMS DE L’ETRANGER 2018] Смаляване

Ирмена Чичикова, актриса:
За мен целият развой по основаването на кино лентата беше като психотерапия – излязох от него като напълно различен човек по метода, по който виждам себе си, тялото и душата си. Адина ми оказа помощ да навляза тук-там, на които преди този момент в никакъв случай нямаше да се осмеля да погледна.
Илюстрация
Увеличаване
[MANEKINO FILM, ROHFILM PRODUCTIONS, PINK, AGITPROP, LES FILMS DE L’ETRANGER 2018] Смаляване

Хана Хофман, травестит, секс работничка:
Първоначално се съгласих да вземам участие, тъй като за първи път ми се обади женска клиентка, това ме заинтригува. Беше доста объркващо да работя и в същото време да играя. И в процеса на кино лентата започнах мое персонално проучване за себе си, което още не съм приключила.

Кристиян Байерлайн, програмист, създател на блога www.kissability.de:
Ако някой подлага на критика този филм, че експлоатира хора с увреждания, това ще са тъкмо лицата, които минимум знаят за нас и имат неправилни разбирания за инвалидността. Както всеки човек, и аз имам правото да проучвам сексуалността си. Мисля, че е значимо да покажем, че ние, хората с увреждания, имаме същите стремежи, фантазии и реагираме на възбуденост както всички останали.

Единствената прожекция на " Не ме докосвай " в границите на " София филм фест " е на 14 март в кино " Одеон "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР