Илюстрация Увеличаване Автор: Виктор Попов Смаляване Вярвам във взаимодействието между

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Виктор Попов Смаляване Вярвам във взаимодействието между
Коментари Харесай

Естествен романс

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Виктор Попов Смаляване
" Вярвам във взаимоотношението сред природата и индивида, както и в способността му да се въодушевява от тази игра и да открива чудесата в живота ", с тези думи роденият в Исландия образен актьор Олафур Елиасон посрещна многочислените китайски публицисти, събрали се за откриването на втората му галерия в Пекин – " Олафур Елиасон – неизговорената отвореност на нещата ".

Шест години след дебюта му на китайска земя, с вдъхновяваща експозиция в частния център за модерно изкуство ULLENS Елиасон се завръща с огромна галерия в частния музей Red Brick в покрайнините на китайската столица. Разположен в голяма постройка, която намира баланс сред природата и присъщото за Китай строителство в сиво, Red Brick е огромната горделивост на артистичния свят в Пекин.

Музеят е благосъстоятелност на приключилия китайската академия за изкуство в столицата - Йен Шъдзие. С лъчение на будистки духовник и с философска настройка към живота, напомняща житейската и креативна идея на Олафур Елиасон, Йен Шъдзие е основният провинен за реализирането на тази галерия на родения в Исландия, само че представящ се като датски образен актьор Олафур Елиасон.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Виктор Попов Смаляване

Инсталациите и скулптурите в осемте зали на музея и градината са въодушевени от артистичното му кредо за живот в естетика с природата и изследват явления като светлина, мъгла, сянка, вода, геометрия и придвижване. " Вярвам, че разговорът за връзките природа – човек е от жизненоважно значение за всеки от нас. Посетих музея Red Brick няколко пъти в границите на две години и съм създал тази галерия особено за това пространство ", споделя Олафур Елиасон.

" Инсталацията, с която стартира изложбата, може да се схване като отпратка към огромното слънце, което демонстрирах в лондонската изложба " Тейт ", само че е въодушевено от живота и природата в Китай, както и от желанието ми да убедя хората да запазят тази хубост и да живеят в естетика с природата, а не против нея ", добавя Елиасон, който от 1995 година работи в Берлин.

51-годишният образен актьор дойде в Пекин със своя екип от архитекти, техници и светлинни инженери, с цел да наблюдава всеки стадий от монтирането на инсталациите. Той се пошегува, че единственото, което липсва от всекидневието в студиото му в Берлин, е готвачът.

Вдъхновен от фраза на философа Тимъти Мортън, който употребява " неизговорената отвореност на нещата " като фраза, която да изясни по какъв начин изкуството резонира в актьора, Елиасон е безапелационен, че " изкуството съществува оттатък забележимата страна на нещата и способността на езика да улавя това битие. Преди една работа да стане подготвена, в границите на артистичния развой пространството се изпълва с сила. Същата сила остава там – в ателието, в студиото или навън и не може да бъде обяснена с думи. В същото време приключената творба е отворена пред посетителите и е подготвена да ги приема, да ги изслуша, да усети и да приюти техните въпроси и чувства. Вярвам, че всичко в природата и живота е двустранен развой. "

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Виктор Попов Смаляване

Философията на Олафур Елиасон се усеща във всеки подробност от работата му – от концепцията до материализирането й – в закрито или намерено пространство. " Не съм виждал по-прецизен актьор във връзка с детайла и всяка частица от артистичния му живот. Всеки път той ме изненадва със способността си да роди най-малко 100 хрумвания и с безпощадността си да ги заличи една след друга, в случай че не ги счита за положителни. На финала оцелява постоянно единствено една, само че тя е чиста сила. Като слънцето, което носи върху гърдите си ", разяснява основателят на музея Red Brick Йен Шъдзие. И по време на визитата си в Пекин за откриването на изложбата и срещата с публицисти Олафур Елиасон не изневери на личния си жанр и се появи на конференцията със своя безоблачен медальон.

Олафур Елиасон – неизговорената отвореност на нещата е в музея Red Brick, Пекин до 12 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР