Илюстрация Увеличаване Автор: Спаси София Смаляване Около седмица след приемането

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Спаси София Смаляване Около седмица след приемането
Коментари Харесай

Настилката на "Графа" започна да се руши седмица след приемането на обекта

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Спаси София Смаляване
Около седмица след приемането на " приключения " ремонт на централната Зона 2 и ул. " Граф Игнатиев " настилката към трамвайните релси се надигна. Служители на общината обяснили на кмета Йорданка Фандъкова, че рричината са високите температури през уикенда, които са " издули " плочките към напречните отводнители на стоманения път, заяви тя в профила си във фейсбук. Фандъкова посочи, че постанова глоба на изпълнителя " Джи Пи Груп " в размер на 279 хиляди лева " Над половин милион лв. е общият размер на глобите, които съм наложила досега за ремонта на ул. " Граф Игнатиев " (зона 2) ", обобщава тя.

" На този обект работиха и не престават да работят десетки инженери, проектанти и строители – по тази причина не одобрявам оправданията на всяка от страните сега. Релсовият път беше приключен в края на предходната година и това е първото лято, в което е в употреба. Не мога да позволи, че никой от проектантите и инженерите, не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения. Поискала съм проектантите да дадат решение, което изпълнителят ще извърши за своя сметка в рамките гаранцията на обекта ", показва кметът. Тя напомня, че е отказала да одобри ремонта на Зона 4 и по-точно първия стадий – градините " Кристал " и " Св. Кл. Охридски ", поради установени недостатъци. " Затова време те ( " ПСТ Груп " ) нямат право да работят по други сектори, а срокът на контракта им продължава да тече ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък София с санкция от над 1.5 млн. лева поради ремонтите в центъра

В същия пост Фандъкова декларира, че общината пази пред съда избора на " Джи Пи " и " ПСТ ", с цел да не заплати финансови корекции от над 1.5 млн. лева Те са наложени от Управляващия орган на оперативна стратегия " Региони напредък " поради ограничаващи условия при избора на реализатори. Санкциите са в размер на 5% от цената на договорите с европейско финансиране или малко над 1.55 млн. лева

" Санкциите са поради повишени условия към просветителната подготовка на специалистите, с които желаеме фирмите-участници да разполагат и незадоволително цялостна информация в обособени елементи на методологията. Пред съда ние пазиме мнението, че по-високите условията към специалистите по надзор на качество и инженер геодезистите са съобразени със сложността и размера на плановете. Безспорно и двете поръчки са свързани с консумиране на обилни обществени средства и не намираме за основателно да са заложени минималните условия към специалистите ", написа Фандъкова.

Тя споделя още, че поръчките са минали през прелиминарен надзор от Агенцията по публични поръчки и констатацията на АОП е: " не са открити несъответствия с условията на Закон за обществените поръчки ". Заради високите условия за учебен ценз на специалистите не са отстранявани участници, декларира още кметът. Делото за корекцията по контракта с " Джи Пи Груп " е планувано за 15 октомври, написа в. " Сега ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР