Илюстрация Увеличаване Автор: Martin Parr Смаляване Мартин Пар е едно

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Martin Parr Смаляване Мартин Пар е едно
Коментари Харесай

Фотограф под прикритие

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Martin Parr Смаляване
Мартин Пар е едно от огромните имена в международната снимка, само че също по този начин и създател, който не е възприеман еднопосочно - ироничният му и подигравателен взор към всекидневието притегля и усмивки, и рецензии.

Една от огромните тематики в работата му е туризмът, потребността на бързи обороти да разучим и рационализираме непознатото, реакциите ни към пакетираното ново знание. Интересно е, че Мартин Пар не е воайор - постоянно беседва с хората, които снима, съвсем като извънземно, което желае да събере информация за типичните за обещано общество неща.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тази посока от творчеството му е показана в изложба Synthesis с изложбата " Този дребен свят ". Той стартира серията през 80-те, когато към момента снимането на цветна лента не е изцяло признато като " съществено " - тя се асоциира с рекламата. Какво съгласно него може да бъде скандално във фотографията през днешния ден? Мартин Пар се засмива, сякаш е въпрос, върху който и той се е чудил. " Колкото и необичайно да звучи, май нищо! В ерата на Instagram и този продан на изображения мисля, че всичко минава и мъчно може да се откри еквивалент на това, което преди е шокирало. "

Илюстрация
Сфинксът в Гиза, Египет, 1992 година

Увеличаване

Сфинксът в Гиза, Египет, 1992 година

Автор: Martin Parr Смаляване

Илюстрация
Венеция, Италия, 2005 година

Увеличаване

Венеция, Италия, 2005 година

Автор: Martin Parr Смаляване

Колкото до това има ли нещо в съвремието, което да намира за ново и забавно събитие, Пар дава отговор: " Миналата година излезе книгата ми Death by Selfie, в която групирам фотоси на хора, които си вършат селфита на разнообразни места - това не беше особена наклонност преди примерно 10 години, а в този момент промени изоснови държанието на туристите. Така че за мен това е нещо ново, а и в селфито въпреки всичко може и да се откри нещо изобретателно. "

Илюстрация
Фотокнигата Death By Selfie, дизайнът й имитира формата на смарт телефон

Увеличаване

Фотокнигата Death By Selfie, дизайнът й имитира формата на смарт телефон

[Bildband] Смаляване

Извън документалистиката Пар е колекционер на всевъзможни артефакти, само че най-много на фотокниги - целият му списък е изкупен от Tate Modern. " Последната фотокнига, която си купих, е на Лиз Джонсън Артър, който е от ганайско-руски генезис и има доста забавен взор (бел.авт. - любопитен факт е, че Артър е роден в България през 1964) . Като цяло се концентрирам върху фотографи, които работят във Англия или Ирландия - случват се толкоз доста неща едновременно, тъй че с цел да имам някаква ориентировка, би трябвало да огранича територията, която проследявам. "

Изненадващо, само че " Този дребен свят " в действителност е втората му галерия в България - през 1995 година той посещава София и Пловдив, а експозицията му е във Военния клуб. Тогава в. " Култура " написа за него: " Мартин Пар, въпреки и англичанин, не е нито надменен, нито парвеню и таман по тази причина фотографиите му имат резултата на огледалото, ненадейно препречило пътя на окото. " Казва, че не си спомня доста от това посещаване (разбираемо, като се имат поради стотиците изложения с негово участие), само че загатва, че е било вълнуващо прекарване да бъде някъде оттатък досегашната желязна завеса - наподобява, и той не е застрахован от импулса да открие нова територия за себе си.

Четвърт век по-късно наблюдението върху държанието на хората не му е омръзнало и към момента е забавна тематика за него, защото методите те да се показват се трансформират. " Има една непрекъсната връзка сред туризма и фотографията. Също по този начин туризмът непрекъснато се уголемява и към този момент задушава места като Барселона и Венеция, където снимах още веднъж неотдавна, тъкмо след наводненията. Така че това продължава да ме вълнува, както и присъединяване на смарт телефоните в процеса. А и тематиката за туризма е универсална, тя може да бъде разбрана на всички места. "

Въпреки че е сериозен към туризма, каква е въпреки всичко концепцията му за приятна отмора на път? " Да съм измежду горите, изключително в Шотландия. "

Илюстрация
От книгата " Japonais Endormis " (изд. Galerie Du Jour, 1998), която събира фотосите на Пар на пасажери из натовареното метро в Токио

Увеличаване

От книгата " Japonais Endormis " (изд. Galerie Du Jour, 1998), която събира фотосите на Пар на пасажери из натовареното метро в Токио

Смаляване

На 29 февруари сред 14 и 20 ч. платформата ПУК! ще показа селекция от фотокнигите на Мартин Пар.

Изложбата в София е забавна и със специфичното книжно издание по дизайн на Андреа Попйорданова, която слага фотографията на Пар в подтекста на старите български туристически брошури.

Изложбата " Този дребен свят ", курирана от Надежда Павлова и Никола Михов, продължава до 11 март. " За да се изплъзнем от пипалата на тази хомогенизираща се цивилизация, за нас е належащо да стигнем все по-далеч и по-далеч. Но до момента в който се опитваме да създадем това, ние повличаме със себе си и пипалата, които са ни омотали. Всички до един сме отговорни за развалата на това, от което се жалваме. Където и да решите да пътувате, безусловно се развива някаква активност, чиято цел е да се погрижи за вашите потребности, даже и това, което персонално вие сте се надявали да получите, да не ви е по усета. "

Oт предговора на Джеф Дайър към третото издание на книгата " Small Word " на Мартин Пар, изд. Dewi Lewis Publishing (2018)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР