Илюстрация Увеличаване Автор: Иван Гецов Смаляване 13-19.093 – 29.09140 години

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Иван Гецов Смаляване 13-19.093 – 29.09140 години
Коментари Харесай

Календар и домашно кино

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Иван Гецов Смаляване
13-19.09

3 – 29.09
140 години столица. " София – 140 години столица на България " е авторски план на художника Велизар Димитров, отдаден на развиването на града. Изложбата е формирана от 34 цифрови фотографии с спомагателна художествена обработка. Сред архивните фотографии се открояват: " Файтонджийската пиаца ", " Говеждият пазар при базиликата " Света София " и тогавашната ул. " Самоковска " (дн. ул. " Граф Игнатиев " ) с грънчарския пазар.
В галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. " Княгиня Мария Луиза " 16)

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 4 – 27.09
Чупливо, пипайте! Фестивалът на актуалната българска керамика показва селекция от произведения, основани през последните три години. Този път присъединяване в него ще вземат 39 актьори, представители на разнообразни генерации. По време на изложбата публиката ще се запознае с разнородни стилове и техники, а показаните произведения са от друг диапазон: през скулптурни произведения до утилитарни предмети от всекидневието. В СБХ – зала " Райко Алексиев "

13 - 15.09
Риба и вино. Фестивалът на рибата и виното ще събере на едно място особено подбрани бургаски морски заведения, чиито готвачи ще подготвят храна пред посетителите в обособени кулинарни шатри. Всички искащи могат да се включат в разнородни състезания за фенове, а акцент в програмата е състезанието за " Най-вкусна рибена супа ". Селектирани мазета ще покажат своите виновност, като също така ще дадат препоръки с какви ястия се съчетават те най-добре. В Морската градина, до Експоцентър " Флора ", Бургас, от 11 ч.

13 - 15. 09.
Фестивалът на Квартала. Темата на тазгодишния " КвАРТал Фестивал " са хората. Акценти в програмата ще бъдат дребните точки в центъра на София, на които рядко обръщаме внимание - от магазините за акумулатори до някоя железария. Останалите събития в програмата уредниците пазят в загадка, а местоположението на фестивала още веднъж ще бъде сред бул. " Мария Луиза ", бул. " Дондуков ", бул. " Васил Левски " и бул. " Сливница ".
В центъра на София, от 11 ч.

13.09
Паркинг трансформация. Международната самодейност PARK(ing)Day ще се организира за първи път в Пловдив като част от програмата на " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ". Общо 20 паркоместа на ул. " Отец Паисий " и ул. " Христо Г. Данов " ще бъдат превърнати в арт пространства за един ден. Събитието цели да обърне внимание на потребността от по-чиста и налична градска среда.
В Пловдив, от 10 ч.

14.09
Млада е нощта в Стария град. Мотото на Нощта на музеите и галериите в Пловдив тази година е " Общо място ", а акцентите в програмата са: " Задният вход " на Стария град, който ще разкрие една по-малко известна част към Източната врата, работата на актьори от Австрия и България, показана от кураторите на " Колекция EVN " в централната част на града и отварянето на вратите на детмаг " Снежанка " с изложбата Open Art Files, отдадена на историята на актуалното българско изкуство. По традиция ще бъдат отворени пловдивските музеи, галерии и ателиета, а към тях ще се причислят още читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове. В Стария град в Пловдив, от 23 ч.

14.09
Копче за деца . " Детският книжовен маршрут " ще преведе малчуганите през места, емблематични за едни от най-големите класици в българската литература. От " Копче за сън " до " Васко да Гама от село Рупча ". Продължителността на разходката е два часа, а стартовата точка е ул. " Елин Пелин " №1. Литературен гид за децата ще бъде Зорница Христова - издателка и авторка на детски книжки.
От ул. " Елин Пелин " №1, от 11 ч.

14.09
Изглежда вкусно. Курсът " Кулинарна снимка с мобилен телефон " е с практическа устременост и по време на образованието всеки участник ще може да снима действителна храна. Занятието обгръща още тематики като основи на снимането с телефон, установяване на ъгъла за снимане, хващане на естествената светлина, кадриране и комбинация и обработка на фрагменти с телефон. За да участвате, е належащо да имате ново потомство смарт телефон и да инсталирате Adobe LightRoom. В Amuse Bouche Culinary School, от 10.30 ч., цена 80 лева

15.09
Книги за боклук. За седма поредна година в столицата ще се организира " Стара хартия за нова книга ". Този път всеки извършил изискването да донесе 5 кг хартия ще получи една книга. Литературни талисмани тази година ще бъдат Агата и Лари от поредност на Стийв Стивънсън. Предвидени са още песни, танци, спектакъл и игри с награди и интерактивна книга с исполински размери. На бул. " Витоша " 37 пред Книжен център " Гринуич ", от 10 ч.

17.09
Опитът приказва. Новата тематика на See It Be It Talks е Women & Mission, а в границите на самодейността за кариерния си път и развиване ще приказват Анита Класанова - създателката на известните десерти Roobar и Kookie Cat, Виктория Блажева - първи вицепрезидент в Уникредит Булбанк, шеф " Комуникации " и Diversity Manager на банката, и Елина Желева - обучител по дизайн мислене. Входът е свободен. В " Генератор ", от 18.30 ч.

17.09
Пулсът на София. В деня на София ще се състои спектакълът " София градски трептения - 140 удара в минута ". Той съставлява симбиоза сред аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг и показва визията на разнообразни градски актьори върху историята на града. В самодейността ще вземат участие Деси Андонова, Ина Кънчева и " Космическите гласове от България ". Музиката пък ще бъде обезпечена от DJ Иван Шопов и пианиста Димитър Бодуров. Визуалното шоу по време на концерта е дело на Лора Шопова. Визията и 3D мапингът са основани от Весела Данчева и екип от " Компот Колектив ". На площад " Княз Александър I ", от 20 ч.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Велко Ангелов Смаляване

19.09
По-високо. По-нагоре. Повече по доста. Броени дни след премиерата в Пловдив на спектакъла " По-полека " по музика на Стефан Вълдобрев той ще бъде показан и в София. Проектът е взаимна продукция сред Драматичен спектакъл - Пловдив, и Младежкия спектакъл " Н. Бинев ". Автори на текста са Ваня Щерева и Стайко Мурджев, а режисьор на спектакъла е Владимир Люцканов. В " По-полека " вземат участие артисти от двата театърa, специфичният посетител ще бъде Филип Аврамов. В Младежки спектакъл " Николай Бинев ", от 19 ч.

Гореща зона

През 1989 година, в научна база до Вашингтон, окръг Колумбия, за първи път е документирана поява на смъртоносната ебола на американска земя. Откритието и последващото преодоляване на смъртоносния филовирус, чиито равнища на смъртност доближават до 90% по това време, са заслуга на група смели учени и бойци, водени от подполковник Нанси Джакс. Мини-сериалът на National Geographic " Гореща зона " включва шест серии. Той е въодушевен от действителни събития, разказани в детайли в едноименния бестселър на Ричард Престън и споделя мъчителната история на една световна рецесия, която не се е състояла.
Премиера по National Geographic, два премиерни епизода на 15 септември, 21:55 ч.

Под станция " Темпъл " I
Сериалът споделя историята на сполучливия хирург Даниел Милтън. След персонална покруса, която унищожава живота му, Даниел и Лий отварят незаконна клиника в лабиринтите от тунели и канали под Лондон. Там Даниел лекува тези, които не могат или не желаят да потърсят обичайното опазване на здравето.
Премиера по HBO GO, 13 септември

Inside Bill`s Brain: Decoding Bill Gates
Направете самобитно пътешестване в съзнанието на Бил Гейтс с този документален филм, до момента в който милиардерът разкрива кои са хората, които са му повлияли и смелите цели, които към момента преследва.
Премиера по Netflix, 20 септември

The Chef Show
Сценаристът, режисьор и фен на храната Джон Фавро и готвачът Рой Чой изследват храната в и отвън кухнята с професионални шеф-готвачи и другари на звезди.
Премиера по Netflix, 13 септември
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР