Илюстрация Увеличаване Автор: Георги Кожухаров Смаляване Изданието К - вестник

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Георги Кожухаров Смаляване Изданието К - вестник
Коментари Харесай

К като "Култура", К като "край"

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Георги Кожухаров Смаляване
Изданието " К - вестник за рецензия, диспути и културни удоволствия " стопира да излиза след 1 януари 2020 година по финансови аргументи. Новината беше обявена от основната редакторка Копринка Червенкова на церемонията по връчването на годишните награди на Съюза на българските публицисти на 1 ноември. Същата вечер тя получи оценката " Златно перо " в категорията " Печат ".

" К " събра екипа на учредения през 1957 година вестник " Култура " от последните години в познатия му тип. В края на 2017 година издателят Светослав Божилов реши да ребрандира изданието в месечно списание " Култура " с основен редактор Тони Николов и нов екип към него. Миналата година остарялата редакция отвърна със седмичника " К ", който отвън логото преповтори образната еднаквост на вестника и беше припознат от част от читателите като достоверен правоприемник.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така разривът остави една публика в комплициране и с две разнообразни издания - списание " Култура " и " К " - вестник за рецензия, диспути и културни удоволствия ".

" Тази една година беше необикновено изпитание за нас, едни неистови страдания ", сподели Копринка Червенкова пред " Капитал ". Към момента тя не е смекчила позицията си и дефинира измененията от 2017 година като " кражба " от страна на Светослав Божилов.

Потърсен за позицията си по тематиката, Божилов разяснява пред " Капитал ", че той е уведомил екипа за смяната една година, преди тя да стане факт, и че не може преформатирането да се дефинира като кражба, защото в края на 2006 година фондация " Пространство Култура ", съпредставлявана от Копринка Червенкова, преотстъпва марката " Култура " на неговата фондация. " Не мога да си обясня за какво тя настойчиво отхвърля този факт и приказва, меко казано, лъжи. "

Според него смяната е била наложителна: " Опитвах се да вляза в разговор по въпроса за осъвременяването на изданието – на неговата конструкция, формат или отварянето му към нови генерации читатели. Това в никакъв случай не се случи. На единадесетата година се стигна до нашата " разлъка. " " Култура " стана месечно издание с нов формат и нов екип. И резултатът е налице. Изданието запази напълно образа и спецификата си, само че тиражът набъбна четири пъти, а абонаментът се усили два пъти. "

Извън физическите продажби, " К " до момента се е издържал и с помощта на дарения на отдадени читатели, а дребното благоприятни условия за по-солидно финансиране са се проваляли, поради неналичието на познатата марка. " Може би времето изисква нещо друго, може би българското общество няма нужда от сходно издание сега ", сподели още Червенкова и показва признателност към всеки оказал помощ.

Според нея битие напълно онлайн не е вид, защото усеща традицията на вестника прекомерно мощна в подтекста на " Култура " и сходна смяна единствено ще редуцира смисъла му. " Този вестник е моят живот, бях на 20 и нещо, когато започнах да пиша за него. Той мина през всевъзможни интервали и тествания, не мога да отлича избрани моменти. В началото работих с прелестни редактори като Георги Найденов и Стефан Продев, а след 1989 година се наложи аз да поема изданието. Минах през всевъзможни компликации, в последна сметка излязох от всичко това жива. "

Седмичникът " К " е към момента онлайн на kweekly.bg и излиза на хартия всяка седмица. Месечната " Култура " е на kultura.bg.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР