Илюстрация Убитият 27-годишен разследващ журналист е работил по случаи на

...
Илюстрация Убитият 27-годишен разследващ журналист е работил по случаи на
Коментари Харесай

Най-мрачният ден за журналистиката в Словакия

Илюстрация
Убитият 27-годишен проверяващ публицист е работил по случаи на финансови злоупотреби с политически чадър.

Увеличаване

Убитият 27-годишен проверяващ публицист е работил по случаи на финансови злоупотреби с политически чадър.

Автор: RADOVAN STOKLASA Смаляване
Том Никълсън проверяващ журналист*, в " Политико " Тъжно е, че тези, които би трябвало да разкрият убийците на Ян Куцяк, са жители на същото зловонно тресавище. Още по тематиката
Управляващата коалииция в Словакия може да се разпадне поради убития публицист
от Дневник,1 мар 2018
Словашката полиция задържа обвинен за убийството на журналиста Ян Куцяк
от Дневник,1 мар 2018
Словашкият министър на културата подаде оставка поради убийството на публицист
от Дневник,28 фев 2018
За връзки на мафията с близки до премиера написа в незавършена публикация на убития словашки публицист
от Дневник,28 фев 2018
Убийството, което раздруса Словакия
от Дневник,28 фев 2018
Словакия разгласи премия от 1 млн. евро за информация за убийството на публицист
от Дневник,26 фев 2018
Убийството на словашки публицист потресе Европа

Политици, партии и разнообразни организации осъждат жестокото закононарушение, в което почина и приятелката на репортера
26 фев 2018
Словашки проверяващ публицист е погубен в дома си
от Дневник,26 фев 2018 Дори по време на бурното и беззаконово десетилетие след края на комунизма през 1989 година в Словакия не беше погубен кореспондент. Бити и заплашвани - да, неведнъж. Но в никакъв случай не е имало екзекуция с патрон в сърцето или главата, както се случи с Ян Куцяк и приятелката му Мартина Кушнирова предходната седмица.

Двайсет и седем годишният Ян беше надарен проверяващ публицист, работещ върху измамите, свързани с политиката. Първият ни контакт беше през 2012 година, когато завършваше публицистика в университета в Нитра. Аз преди малко бях уволнен от бизнес седмичник поради така наречен дело " Горила " - история за корупция по високите етажи на властта от 2006 година Тогава той ми написа окуражаващо: " Влязох публицистика, тъй като желая да се посветя на това, което вършиме вие. Делото " Горила " за мен е доказателство, че този тип репортерство е освен допустимо, само че и значимо и има бездънен обществен смисъл. "

Корупцията в Словакия е остарял рак. По време на Втората международна война нацисткото марионетно държавно управление награждавало жителите, предоставяли информация за евреите. При комунизма секрети информатори и членове на партията получавали преимущества поради сходни изменничества. С идването на демокрацията хората с такива връзки продължиха като бандити в скандалната приватизация.

Ян беше прекомерно млад, с цел да е очевидец на словашкия Клондайк през 90-те години на предишния век. Когато стана публицист, това, което привличаше нарушителите, бяха доходоносните благоприятни условия на въртележката с данъчни измами - като тази да вземем за пример, в която страната връща Данък добавена стойност на фиктивни експортьори за други страни от Европейски Съюз. Финансовите прехвърляния от Европейски Съюз също оферират сходни благоприятни условия. Можете да си визиите мащаба на заплащанията, откакто единствено сред 2007 и 2013 година Словакия получи 11 милиарда евро лепта.

С Ян покривахме в огромна степен една и съща тема. Аз се реалокирах в Канада, а той реализира огромен прогрес по случай, по който двамата работехме поотделно - източване на средства от еврофондове от пребиваващи в Словакия италиански жители с хипотетични връзки с калабрийската мафия ндрангета.

Редакторът му в уеб страницата за следствия Aktuality, където той работеше, ми сподели, че се е свързал с италиански сътрудници, които биха могли да потвърдят самоличността и престъпните връзки на някои от дейните в Словакия италианци. А той е щял да опише словашкото присъединяване в схемата. Aktuality към този момент има набор от публикации на Ян, подготвени за издание, само че аз желая да дам и малко подтекст.

Най-опасният миг в работата на журналиста е директно преди публикуването на материала, за който засегнатият знае и има къс прозорец във времето да се опита да предотврати осветяването на името му. Засега не е ясно да има подобен претекст за убийството на Ян и Мартина. Но словашката проведена престъпност в никакъв случай не е убивала кореспонденти, даже в неприятните остарели времена. Докато италианските мафиотски кланове са посочили, че нямат задръжки.

Словашкият министър председател Роберт Фицо разгласи 1 млн. евро премия за информация, която би могла да докара до залавянето на убийците - като комфортно затваряне на вратата, откакто къщата е била ограбена. При всички случаи обаче службите знаят имената на гангстерите - и Ян, и аз работехме с документи, изтекли от разузнаването.

Ян беше още дете - буйно предан на работата си, само че почтен във връзка с блатото, което изследваше, и креатурите, които го управляваха. Тъжно е - и поради него самия, и поради страната, на която служеше, че тези, които би трябвало да проверяват убийството му, са жители на същата зловонна среда.

*Том Никълсън е живеещ в Канада проверяващ публицист на свободна процедура, британец по генезис. От 1995 година в продължение на 20 години е работил в Словакия. В момента приключва книгата си за връзките сред политиците и проведената престъпност в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР