Илюстрация The Wallace collection Увеличаване The Wallace collection Смаляване До

...
Илюстрация The Wallace collection Увеличаване The Wallace collection Смаляване До
Коментари Харесай

Маноло обущаря

Илюстрация
The Wallace collection

Увеличаване

The Wallace collection

Смаляване
До излъчването на суперуспешния в международен мащаб ефирен сериал " Сексът и градът " (между 1998 и 2004 г.) Маноло Бланик е прочут като един от най-хубавите дизайнери на обувки най-вече в по-тесни, свързани с модата и светските среди кръгове. Често афишираната пристрастеност на основната героиня Кари Брадшоу към неговите обувки трансформира Бланик в доста по-известно име в актуалната попкултура въобще и, по думите му, го " изстрелва в нова стратосфера от клиенти ". Той основава обувките и за кино лентата " Мария Антоанета " (2006 г.) на София Копола.

Продължаващата до 1 септември галерия An Enquiring Mind: Manolo Blahnik at the Wallace Collection в Лондон наблюдава цялостното творчество на дизайнера. Селекцията от над 100 модела е направена в партньорство сред самия Маноло Бланик и музея. Обувките са подредени до картини, статуи и мебели, доста от които са послужили като ентусиазъм за дизайнера. Идеята е изложбата да илюстрира както работата на Бланик, по този начин и " разговора сред остарялото и новото, сред изкуствата и занаятите, сред действителността и фантазията ", по думите на уредниците.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всяка зала демонстрира друга, обвързвана с работата на Бланик тематика като театъра, комедия дел арте, родната му Испания, стилът Рококо от XVIII в., персоналната му интерпретация на английската просвета. " Това е доста вълнуваща опция да покажем метода, по който музеят Wallace Collection е повлиял на един от най-големите мозъци в модата. Изложбата разрешава на феновете да прегледат нашата сбирка в нова светлина и да създадат връзката сред многото арт дисциплини ", споделя шефът на Wallace Collection Шавиер Брей. Музеят има една от най-значимите сбирки на изящни и декоративни изкуства в Европа. Сред творбите участват огромните майстори от XIV до XIX век като Тициан, Веласкес, Рубенс, френско изкуство от XVIII в. и така нататък

" За мен Wallace Collection е бил източник на ентусиазъм още от първите ми дни в Лондон и продължава да е един от обичаните ми музеи. Огромна чест е да видя моята работа, изложена тук ", споделя Маноло Бланик.

В биографичната информация за дизайнера се споделя, че той е занаятчия майстор. И до през днешния ден Маноло Бланик пътува всеки сезон до ателиетата в Милано, където се вършат обувките му още от началото на неговата кариера. Всички модели се създават, следвайки неговите скици, а той напълно безусловно изпипва обувките и управлява цялото произвеждане. За направата на чифт manolos са нужни към петдесет разнообразни процеса. На ден се създават най-много осемдесет чифта. В специфичен склад с оптимална за предпазване температура Маноло Бланик пази по една обувка от всичките над тридесет хиляди модела, които е основал.

Илюстрация
The Wallace collection

Увеличаване

The Wallace collection

Смаляване

Роден през 1942 година на канарския остров Ла Палма, Маноло Бланик идва в Лондон при започване на 70-те. При пътешестване до Ню Йорк неговата другарка Палома Пикасо го показва на авторитетната фешън редакторка Даяна Врийланд. Когато й демонстрира свои скици на обувки за театрална режисура, тя незабавно го предизвиква да стартира да основава обувки. Първата му сбирка се появява през 1971 година Обувките му бързо се постановат, в това число като паметни и колекционерски предмети. Причината за това идва от комбинацията от оптимално допустимо улеснение поради фините високи токове, неповторимия дизайн с препратки към историята и изкуствата, както и скъпите материали, от които са направени. Качеството в композиция с иконичния имидж на Маноло Бланик и обувките му изясняват междинната цена от хиляда евро за чифт. От 2016 година обувките му към този момент се продават публично и в интернет. Същата година той основава три сбирки дружно с Риана. През 2017 година се появява и документалният филм " Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards ". В него Бланик признава, че още напълно дребен той за първи път прави обувки от хартия за гущерите. " Дори не си припомням по кое време за последно съм носила обувки, които не са на Маноло ", споделя във кино лентата основната редакторка на американския Vogue Ана Уинтур.

An Enquiring Mind: Manolo Blahnik at the Wallace Collection в Лондон до 1 септември /вход свободен/
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР