Илюстрация Тайландската компания Siam Organic спечели финансиране в размер на

...
Илюстрация Тайландската компания Siam Organic спечели финансиране в размер на
Коментари Харесай

Зрънце ориз за по-добър живот

Илюстрация

Тайландската компания Siam Organic завоюва финансиране в размер на 400 хиляди $

Българската Sea Harmony ще се бори за част от общия награден фонд от 1 млн. $

Тайланд е шестият максимален производител на ориз в света с годишна годишна продукция от близо 20 млн. тона. Въпреки това обаче земеделците, които отглеждат житни култури са измежду най-бедните хора в страната, тъй като продуктът им се продава съвсем на безценица. Именно този проблем на пазара притегля вниманието на Пийтачай Дежкрейса, или както всички го назовават – Нийл. Той е млад бизнесмен от Тайланд, който има вяра, че бизнесът може по едно и също време да изкарва пари и да работи в интерес на хората. С тази концепция започва и компанията си Siam Organic с доста елементарен бизнес модел – дава на земеделците да отглеждат специфичен вид органик ориз, богат на антиоксиданти и откакто реколтата бъде събрана я продава на снабдители. Продуктът е издирван на пазара и точно поради това клиентите са склонни да заплащат по-висока цена за него, в сравнение с за елементарния ориз, което път усилва с до 14 пъти приходите на земеделците.

Именно този бизнес план с идея притегли вниманието на журито на тазгодишното издание на състезанието за обществено предприемачество Chivas Venture с общ награден фонд от 1 млн. $, проведен от уиски марката Chivas Regal. В края на предходната седмица компанията Siam Organic беше определена за победител в конкуренцията измежду още 30 обществени бизнеса от целия свят и получи финансиране в размер на 400 хиляди $. Ден след огромния край на Chivas Venture в Лос Анджелис говорихме с Нийл за обществения му бизнес план и идеята, която поддържа. И дали тъй като щастието заема централно място в тайландската просвета, младият бизнесмен е безапелационен, че точно то е отправната точка и в работата му, и в връзките му с хората.

Как се роди концепцията за Siam Organic и какъв проблем взема решение планът?

Проектът ни цели да се оправи с бедността при земеделците в Тайланд посредством новаторски, здравословен и доста апетитен органик ориз. В Тайланд фермерите печелят единствено 40 цента дневно и когато преди 6 години започнах тази компания, бедността засягаше 17 млн. индивида. Това е голям %, близо 25% от хората от страната. Бях шокиран и по този начин видях точно тази обществена бизнес ниша. Освен обществения проблем забелязах и бизнес опцията. Когато хората чуят ориз, постоянно считат, че е на ниска цена и няма никаква опция за развиване. Всъщност обаче оризът се употребява като главен артикул за производството на хиляди други артикули – нудълс, паста, самун и доста други.

Взехме поради потребността и търсенето на пазара, а точно безглутенов, органик артикул, започнахме да го предлагаме и разработихме целия развой за артикул с висока добавена стойност, след което го доставяме на пазара. Паралелно обаче работим и със земеделските производители, даваме им специфичен тип ориз, наименуван jasberry, който е доста богат на антиоксиданти, образоваме ги по какъв начин се отглежда, свързваме ги с дистрибутори. Именно този тип ориз е и нововъведението в бизнеса ни. Но главната ни активност е да управляваме целия развой по логистиката – от производството на продукта до достигането му до потребителя. По този метод съумяваме да максимизираме приходите на земеделците.

С какъв брой земеделци работите все още?

В момента са към 1800 фамилии, като едно семейство нормално е формирано от пет индивида.

В каква фаза е бизнесът ви, печеливш ли е?

Да, в последните 18 месеца бележим непрекъснат растеж. Не става въпрос за огромна облага, само че въпреки всичко се развиваме. Според мен това е доста значимо за обществените бизнеси. Трябва да се тества до какъв брой е резистентен бизнес модела. Защото в случай че всяка година бизнесът е на загуба явно не е резистентен. Дори да има дребни доходи, които ти разрешават да платиш на чиновниците, да си платиш наема, да платиш на доставчиците и по-късно даже ти остават малко пари, това значи, че можеш умерено да продължаваш напред и очевидно концепцията ти работи. Дори на психическо равнище това е значимо за бизнесмена и го окуражи да работи още по-усилено. Ако обаче дълготрайно губиш пари, към този момент знаеш, че е допустимо в някакъв миг да прекратиш бизнеса.

Не е ли тъкмо това и разликата сред бизнес със обществена устременост и благотворителен план?

Именно, тъкмо поради това всеки би трябвало да знае по какъв начин концепцията или плана му изкарват пари, в случай че може да изясни елементарно и просто, значи има бизнес. Убеден съм, че в случай че попитаме 100 обществени бизнесмена, 99 от тях няма да могат да отговорят в границите на няколко секунди, а въпросът е елементарен. Моят отговор да вземем за пример е елементарен, изкарвам пари като продавам органик артикул. И това е, просто е. Много постоянно хора, които основават обществено виновни бизнеси идват от неправителствени организации (НПО), които надлежно не изкарват пари. Те напущат Неправителствени организации и основават компания с този нрав и положителните планове, че желаят да оказват помощ на хората, само че те не схващат бизнеса и по тази причина го ръководят също като Неправителствени организации.

А какъв брой индивида работят във вашата компания? Колко огромна е тя?

Екипът ми в Банкок е единствено от 10 индивида, само че управляваме и фабрика, където сме наели и работят към 50 индивида. Ако сметнем и самостоятелните земеделци, на които оказваме помощ и управляваме, ставаме хиляди хора. В момента усилваме екипа си и тъкмо поради това финансирането от Chivas Venture ще ни е от голяма изгода.

Как ще инвестирате премията от 400 хиляди $, извоювана от Chivas Venture 2017?

Около 80% от сумата планираме да влагаме в разгръщане на индустриалните уреди, което ще ни разреши да навлезем и на американския пазар. Към момента сме в договаряния с веригата Walmart. Именно поради това би трябвало да увеличим потенциала на фабриката ни. Част от парите ще бъдат вложени в IT системи, посредством които да управляваме цялата тази информация и технология. Също по този начин известна част от парите ще насочим към разгръщане на екипа ни. Защото съгласно мен хората са най-важната част за развиването на даден бизнес. Дори да имаш всички пари, в случай че нямаш добър екип, няма по какъв начин да развиваш компания. Ние влагаме доста в екипа ни. Ако да вземем за пример някой желае да научи испански, аз ще платя курсовете му. Всичко, което е обвързвано с благоприятни условия и предпочитание за личностно развиване на екипа, компания ще заплати за това. Инвестираме в хората, тъй като просто желаеме да са щастливи.

И защото планът ви е има мощно застъпена обществена идея, каква е противоположната връзка, която получавате от земеделците и фамилиите, с които работите? Има ли фактически разлика в метода им на живот, отглеждайки вашия ориз?

Те са доста щастливи, тъй като преди този момент нямаха съвсем нищо. Участвайки в този развой, те с изключение на всичко останало, се усещат и доста по-свързани със света. Защото преди този момент те бяха извънредно изолирани, намирайки се по средата на нищото. Сега към този момент, знаейки, че техните артикули ще се продават да вземем за пример в Съединени американски щати, се усещат свързани със страната и горди от това, че са земеделци. Имат към този момент бъдеща цел, която ги кара да не престават напред. Разбира се доста е добре, че приходите им се усилват, само че да видиш, че към този момент тези хора виждат бъдеще в занаята си и схващат, че вземат участие в дълготраен и резистентен план е необикновено.

Интервюта с спечелилите и журито в Chivas Venture може да четете в идващите броеве на " Капитал Daily ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР