Илюстрация Предлаганият законопроект търси стимулиране на малките търговци на горива

...
Илюстрация Предлаганият законопроект търси стимулиране на малките търговци на горива
Коментари Харесай

Пазарът на горива - от недоволство към решения

Илюстрация
Предлаганият законопроект търси стимулиране на дребните търговци на горива за поощряване на конкуренцията в сектора и реализиране на по-ниски и пазарни цени

Увеличаване

Предлаганият законопроект търси стимулиране на дребните търговци на горива за поощряване на конкуренцията в сектора и реализиране на по-ниски и пазарни цени

Автор: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Смаляване
Мартин Димитров Петър Славов от " Демократична България " за оферти от извънпарламентарната коалиция проектозакон Парламентът пази лобистките разпореждания от 2016 година даже при открита процедура на Европейска комисия. Още по тематиката
От на ниска цена бензин до промяна на системата

Кой какво се надява да реализира с присъединяване в протестната акция против ръководството
16 ное 2018
Комисия за защита на конкуренцията още веднъж не откри нарушавания на пазара на горива

Комисията не повдигна обвинявания на " Газтрейд ", " Лукойл България " и " ОМВ България " по обвиняванията на Марешки за картел и корист с монопол
11 юли 2017
" Лукойл " държи близо 85% от данъчните хранилища за горива

Финансовото министерство бе задължено от съда да разкрие тази информация след питане на някогашните депутати Мартин Димитров и Петър Славов
4 апр 2017
Проблемите на пазара на горива няма да се решат без унищожаване на пречките пред конкуренцията. Предложихме законопроект с съответни ограничения, с акцент върху по-добрата среда за дребните компании. С него търсим смяна и в публичния спор, който да премине от общо неодобрение към вероятни решения.

Проектът планува анулация на така наречен Закон за горивата и отстранява съществени дефекти на признатите промени в Закона за налога върху добавената стойност през лятото на 2016 година Той цели анулация на лобистките законодателни промени, признати без задълбочено публично разискване и в нарушаване на парламентарните практики за приемане на секторен закон, който в тази ситуация е в полза на някои от най-големите участници на пазара на горива. Предлаганият законопроект търси и стимулиране на дребните търговци на горива за поощряване на конкуренцията в сектора и реализиране на по-ниски и пазарни цени.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Предвижда се анулация на въведеното условие за лица, които търгуват с течни горива и не са лицензирани складодържатели по смисъла на Закона за акцизите и данъчните хранилища, да дават свръхобезпечение за една година напред в размера на вероятно дължимия общ брой от Данък добавена стойност.
Последното опонира на правилото на данъчния неутралитет и на общностното право (в частта, в която се ползва по-облекчен режим при импорт, по отношение на вътреобщностните придобивания) и се явява квази двойно данъчно облагане на тези лица, защото всеки месец наред с блокираните им оборотни средства за обезпечението те ще внасят и дължимия Данък добавена стойност за същия данъчен интервал.

За последното към този момент е в ход и наказателна процедура против България от Европейска комисия. Важно е да се означи, че Народното събрание не преразглежда тези разпореждания даже при съществуването на стартирала процедура.

Предлаганите промени в ЗДДС и анулацията на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис резервират гаранциите за фиска против недобросъвестни и лъжливи практики, като обезпеченията обаче ще се дават на правилото на пропорционалност и при спазване на правилото на данъчния неутралитет. Така те към този момент ще преценяват размера на предоставяното поръчителство с фактически осъществените доставки, като срокът за даване на поръчителство е за месец напред, а не за цяла година.

След правосъдно дело по закона за достъп до информация установихме, че през 2015 година групата " Лукойл " управлява като потенциали към 90% от данъчно–акцизните хранилища при бензините и към 80% от дизела.

През Преходни и заключителни разпореждания предлагаме промени и в Закона за акцизите и данъчните хранилища за облекчение на регулационните режими и условията при издаване на лиценз за ръководство на данъчен склад. Сегашният ред, който изисква авансово вложение на забележителен финансов запас за създаване на данъчен склад, без гаранция, че след това ще се получи лиценз в открития период, се заменя с по-облекчена процедура, като режимът за отсрочено заплащане на дължимия данък ще може да се ползва едвам след обезпечаването на данъчен склад, построен в сходство с условията на закона. Колкото по-достъпно като разноски и административна процедура стане построяването на такива хранилища, толкоз повече дребни компании ще могат да изградят лични и да не са принудени да наемат такива.

Създаваме обвързване на операторите на данъчно-акцизни хранилища да заявяват свободните потенциали до 10-о число на месеца, идващ отчетния, и тази информация да бъде обществено налична. Целта е всяка компания, която търси достъп на българския пазар, да може елементарно да ревизира къде има свободен потенциал за депозиране в акцизен склад и да стартира активност.

Мерките за изсветляване на някои стопански действия може да доведат до по-висока събираемост на Данък добавена стойност и данък. Приемането им би имало дълготраен резултат върху крайните цени на горивата, които да се образуват доста по-прозрачно, при мощна конкуренция от повече участници на пазара. Това води и до понижаване на комерсиалните надценки на огромните пазарни играчи, а оттова – до по-ниски цени за потребителите и бизнеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР