илюстрация PixabayВарненският апелативен съд отмени института на условното осъждане, приложен

...
илюстрация PixabayВарненският апелативен съд отмени института на условното осъждане, приложен
Коментари Харесай

Шофьор, който причини смъртта на лекар при дрифт във Варна, отива в затвора

илюстрация Pixabay

Варненският апелативен съд анулира института на условното наказание, прибавен от Окръжен съд – Варна във връзка с обвиняем за злополука, довела до гибелта на пешеходец. Георги Г. ще бъде лишен от независимост за 3 години и от право да ръководи моторно-превозно средство за 5 години, вместо избраните от първата инстанция 4 години. Това събощиха от пресцентъра на въззивната инсанция. 

Подсъдимият е приет за отговорен за това, че на 12 август 2015 година пред входа на УМБАЛ „ Света Марина “ при ръководство на лек автомобил е нарушил разпоредбите за придвижване и по несъобразителност е предизвикал гибелта на 62-годишния нефролог Людмил Савов. Условната присъда бе обжалвана от подсъдимия и частното обвиняване, и протестирана от прокуратурата. 

Малко след 7.30 ч. на 12 август 2015 година Георги Г. управлявал автомобила си по бул. “Христо Смирненски “ със скорост, доста превишаваща позволената за обитаемо място. Със 113 км/ч навлязъл в лентата, предопределена за ляв завой и за влизане в лечебното заведение. По същото време - на път за работа откакто пресякъл булеварда, лекарят бил на тротоара пред входа на болничното заведение. В този миг подсъдимият завил кормилото наляво и дръпнал ръчната спирачка. Загубил надзор върху колата, тя се завъртяла, качила се на тротоара и блъснала доктор Савов. 

В правосъдно съвещание представителят на Апелативната прокуратура акцентира, че вместо като млад лидер да прояви повече внимание, да съобрази придвижването на голям брой коли и пешеходци в региона, Георги е подходил с неподплатено самочувствие, предприемайки рискови дейности. Защитата на подсъдимия изложи тезата за неочаквана техническа нередовност. 

Въззивният съд удостовери изводите, на база правосъдна автотехническа експертиза, че Георги Г. е управлявал транспортното средство с превишена скорост, а автомобилът е напуснал платното в резултат на неговите дейности: завъртане на кормилото и задействане на ръчната спирачка. Така водачът самичък се е сложил в неспособност да управлява колата и да предотврати ПТП-то. 

Настоящият правосъден състав счита, че отмереното наказване „ отнемане от независимост “ за 3 години е задоволително за поправянето на подсъдимия. Апелативният съд обаче не е склонен изтърпяването му да бъде отсрочено с изпитателен период.

Движение със скорост над два пъти повече от оптимално допустимата за многолюден сектор - пред входа на болница с голям брой пациенти и жители, в ранната част на деня, както и осъщественият „ дрифт “ свидетелстват за безусловно надменно и безконтролно отношение към живота и здравето на останалите участници в придвижването. Затова поправянето на Георги, който все още на произшествието е бил едвам 20-годишен, може да се реализира с ефикасното му отнемане от независимост и с увеличение на периода на отнемане от право да ръководи МПС. Решението може да се апелира или стачкува пред Върховен касационен съд.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР