илюстрация: ПетелАпелативен съд – Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение

...
илюстрация: ПетелАпелативен съд – Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Съд във Варна прати зад решетките пуснат в домашен арест обвиняем за наркоразпространение, както и съучастниците му

илюстрация: " Петел "

Апелативен съд – Варна удостовери най-тежката мярка за неотклонение на трима обвинени в държане за разпространяване на опиати. Това оповестиха от пресслужбата на съда.

Венцислав В., Васил В. и Николай К. дружно с още двама мъже са обвинени по едно и също досъдебно произвеждане. Те са привлечени към наказателна отговорност на 29 октомври 2020 година за това, че в гр. Дългопол и в с. Красимир в съучастничество са държали за разпространяване високорискови наркотични субстанции: марихуана с тегло 529,2 грама, метамфетамин – 556,7 гр, и екстази – 42,3 гр. 
По отношение на Венцислав Окръжният съд във Варна е постановил домакински арест, само че прокуратурата стачкува. Васил и Николай пък апелират избраното им от първата инстанция задържане под стража. 
Според държавното обвиняване, от къща и автомобил, употребявани от Венцислав В., са конфискувани везна и 98 самозалепващи се пликчета. Обвиняемият се отличава с непримиримост и дълготрайност в разпространителската активност. 
Защитата опонира, че всички очевидци по делото са разпитани и той не би могъл да им повлияе. Факт е обаче влошено му здраве, твърди юристът. 
Съдът реши, че здравословното положение не обосновава нужда от извеждане от ареста. Горната инстанция анулира като незаконосъобразно атакуваното определение на Окръжния съд, с което е променена мярката за неотклонение в домакински арест. Обоснованото съмнение за съпричастността на 21-годишния мъж  продължава да е годно. То се базира на претърсвания и изземвания, само че и на показанията на голям брой очевидци. От солидната доказателствена маса се извежда заплаха обвиненият да извърши закононарушение. 
Във всяко едно от трите съвещания правосъдният състав уточни, че активността е реализирана от голям брой лица в дълъг интервал от време, при нелегалност. За задачата са употребявани разнообразни мобилни приложения. 
Защитата на Васил В. счита, че няма действителен риск от осъществяване на закононарушение или укриване. Но прокуратурата смята, че задържането му под стража е оправдано. 
Въззивният съд не откри учредения да ревизира мярката му за неотклонение. И при този обвинен съществува обосновано съмнение, че е взел участие в незаконната активност по разпространение на опиати в дребни обитаеми места. Реална е заплахата 29-годишният мъж да извърши закононарушение отвън ареста. Съдът обърна внимание на високата социална заплаха на действието и на значимото количество конфискувани неразрешени субстанции. 
Горната инстанция прегледа и жалбата на 19-годишния Николай К., като позволи разпита на негов родственик в качеството на очевидец. Според юриста на младежа, поради задържането, той не може да приключи междинното си обучение. Представителят на Апелативната прокуратура отвърна, че родителският надзор е бил занижен и във връзка с образованието, и на държанието му, с оглед трайното присъединяване в разпространението на опиати. 
И в този случай правосъдният състав не откри учредения да почете настояването за домакински арест. Въззивната инстанция акцентира множеството доказателства за причастността към незаконната активност, метода на осъществяването й, продължителния интервал, огромното количество на разнообразни по тип субстанции. 
И в трите съвещания съдът означи, че задържането на тримата не е в неблагоразумен период, защото продължава малко повече от два месеца.  
Определенията, с които Варненският апелативен съд удостовери задържането под стража на Венцислав В., Васил В. и Николай К., обвинени за владеене за разпространяване на високорискови наркотични субстанции, не подлежат на обжалване.  

Дни преди Нова година Варненският апелативен съд промени от „ домакински арест “ в „ задържане под стража “ мярката за неотклонение на още един обвинен за държане за разпространяване на високорискови наркотични субстанции - Йордан Й.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР