Илюстрация Кадър от Офицер и шпионин Увеличаване Кадър от Офицер

...
Илюстрация Кадър от Офицер и шпионин Увеличаване Кадър от Офицер
Коментари Харесай

Книгата срещу екрана

Илюстрация
Кадър от " Офицер и разузнавач "

Увеличаване

Кадър от " Офицер и разузнавач "

Смаляване
За пета поредна година фестивалът Cinelibri, проведен от изд. " Колибри ", ще покаже, че литературата и киното могат да обединят разнообразни публики и изкуства в едно.

Програмата стартира на 5 октомври с " Офицер и разузнавач " , новия филм на Роман Полански, за който този план е цел от години. Сюжетът връща към края на XIX век и действителните исторически събития към " аферата Драйфус " - обвиняванията за държавна измяна против офицера от Алфред Драйфус, единствения евреин в генералния щаб на френската войска. Случаят раздрусва еврейската общественост във Франция, а обособени пластове от обществото се декларират като намерено антисемитски. Оригиналното френско име на кино лентата, J’accuse, идва от заглавието на публикация на Емил Зола, в която писателят показва поддръжка към Драйфус. Темата за антисемитизма е близка до Полански - той е роден в еврейското гето на Краков по време на холокоста, а родителите му умират в концентрационните лагери.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В функциите са няколко от огромните звезди на френското кино - Жан Дюжарден, Матю Амалрик и Луи Гарел, Еманюел Сенье, брачната половинка на Полански, с която той постоянно работи във филмите си, Мелвил Пупо, който е прочут на българските фенове от " С лице надолу " на Камен Калев, а в една от по-малките функции е Владимир Йорданов, артист от български генезис, роден през 1954 година в Монако и с десетки филми зад тила си, в това число с режисьори като Робърт Алтман, Анджей Вайда, Анджей Жулавски.

" Офицер и разузнавач ", основан на книгата на Робърт Харис, беше посрещнат с аплодисменти и най-вече положителни ревюта след премиерата му във Венеция. Това се случи макар отначало разразилите се полемики към личността на Полански и би трябвало ли той да бъде допускан до толкоз влиятелни фестивали, като се има поради, че през 1978 година е упрекнат в обезчестяване. През 2018 година той беше изключен от Филмовата академия в Съединени американски щати.



Сред най-очакваните заглавия са най-новият филм на Жулиет Бинош - " Тази, която не съм " (13 октомври). Екранизацията по романа на Камий Лоранс споделя история за лъжливата лекост при имитирането на непозната идентичност онлайн и какъв брой бързо това може да докара до огромни обрати в персоналния живот. Силното френско наличие на фестивала продължава с черната комедия " Клер Дарлинг " (10 октомври), в който основните функции са поверени на Катрин Деньов и Киара Мастрояни.

Илюстрация
" Заличеното момче "

Увеличаване

" Заличеното момче "

Смаляване

В рамките на фестивала е и премиерната прожекция на " Заличеното момче " (6 октомври), автобиографична книга на живелия за няколко години в България Гарард Конли. В нея той разказва травматичните си прекарвания като младеж - тогава религиозното му семейство го изпраща в християнски " антигей " център, в опит да го " излекува " от хомосексуалността му. Филмът за този стадий от живота му е с присъединяване на Лукас Хеджес, Никол Кидман, Ръсел Кроу, поп звездата Трой Сиван. Прожекцията съответствува с излизането на книгата на български език.

Не липсват и биографични игрални филми за огромни писатели като " Казандзакис " (17 октомври) и " Толкин " (20 октомври).

Въпреки че фестивалът е фокусиран върху най-вече нови заглавия, някои по-стари филми също си проправят път. Може да видите Килиан Мърфи в " Закуска на Плутон " (17 октомври), една от ранните му основни функции.

В програмата има и българско попълнение - " Снимка с Юки " (8 октомври), кино лентата на Лъчезар Аврамов, с Руши Видинлиев, Димитър Маринов и японската актриса Кики Сугино, по описа на Мирослав Пенков.

Фестивалът продължава до 20 октомври. Селекцията ще бъде показана също по този начин във Варна и Пловдив. Цялата стратегия е на cinelibri.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР