Илюстрация Кадър от филма Еуфория, част от филмовата програма около

...
Илюстрация Кадър от филма Еуфория, част от филмовата програма около
Коментари Харесай

Изкуство под дъгата

Илюстрация
Кадър от кино лентата " Еуфория ", част от филмовата стратегия към " София прайд "

Увеличаване

Кадър от кино лентата " Еуфория ", част от филмовата стратегия към " София прайд "

Смаляване
За седма поредна година " София прайд " няма да се лимитира до годишното шествие, а разпростира тематиките за равните права и проблемите на ЛГТБИ общността в поредност от събития.

Изложбата Forms събира дебютиращи и рядко показвани модерни актьори: Харита Асумани, Теодора Дончева-Теч, Владимир Шъков, Ивайло Минков, Светли Евгениев, Leo Primavera. Тя продължава до 2 юни в Aether, едно от самостоятелните арт пространства в София, които през последните години се утвърдиха с постоянното показване на локални и задгранични модерни актьори.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На 30-31 май в SeeMeOn ще бъде маркирано второто издание на поредицата за pop-up изложения Pass The Ammo . В рамките на 48 часа образни актьори ще основават онлайн произведения, отдадени на тематиката за човешките права. Програмата включва и документалната галерия TransBalkan (3-9 юни), която демонстрира разнообразни хора от транс общностите на Балканите. Експозицията е в Rainbow Hub, място, което през последната година неколкократно стана жертва на вандалски офанзиви.

На 2 юни ще има четене на пиесата " Проектът Ларами " , отдадена на убийството на 21-годишния Матю Шепард в град Ларами, щата Уайоминг, през 1998 година - един от първите случаи, в които закононарушение от ненавист получава национално и интернационално внимание. Четенето ще се организира в Националния студентски дом, пространство, което от известно време още веднъж е хазаин на културни събития.

За втора поредна година " София прайд " има и кино стратегия, която стартира по-рано през май. На 4 юни от 20:30 ч. може да гледате италианският игрален " Еуфория " , трети режисьорски план за Валерия Голино, чиято паралелна кариера като актриса включва заглавия като " Фрида ", " Бягство от Ел Ей ", " Рейнмен ", Black Sun на Кшищоф Зануси. Тя споделя историята за двама братя, които живеят радикално друг живот - единият се радва на финансова сигурност и е открит в хомосексуалността си, а другият е преподавател в родния им град и минава през мъчителен бракоразвод. В функциите са италианските звезди Рикардо Скамарцио и Валерио Мастандреа.



На 5 юни ще бъде показана гледка от ирландски късометражни филми на ЛГТБИ тема, а на 7 юни Obscuro Barroco – наградения в " Берлинале " документален филм за мил куин сцената в Рио де Жанейро и една от най-известните му представителки – Луона Муниз, която умря през 2017 година Преди него ще бъдат показани късометражните филми " Честит рожден ден, Марша ", отдаден на една от първите активистки за правата на трансполовите хора, Марша П. Джонсън, и " Синдромът Драг " на работещия в Лондон публицист Николай Николов, който избира характерен ъгъл към мил сцената на града – натрупа, в която всички членове са със синдром на Даун. Прожекциите са в " Одеон ".

" София прайд " ще се организира на 8 юни, а на сцената пред Паметникa на руска войска се чака еклектична музикална стратегия: в поддръжка на ЛГТБИ правата ще пеят Рут Колева, Михала Филева, вокалистът на " Уикеда " Ерол Ибрахимов, дуото IVA, попфолк звездата Галена. Повече информация за всички съпътстващи събития на sofiapride.org.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР