Илюстрация Фрида Кало на пейка, 1938 Увеличаване Фрида Кало на

...
Илюстрация Фрида Кало на пейка, 1938 Увеличаване Фрида Кало на
Коментари Харесай

Фрида: бит и душевност

Илюстрация
Фрида Кало на скамейка, 1938

Увеличаване

Фрида Кало на скамейка, 1938

Автор: Nickolas Muray Смаляване
Точно четири години лишава подготовката на хитовата галерия " Фрида Кало – да измислиш себе си ", която лондонският музей " Виктория и Албърт " демонстрира до 4 ноември.

" Някои от скъпите притежания на архива в къщата-музей " Фрида Кало " в Мексико напущат родината й за пръв път след 50-годишно безмълвие, заключени след гибелта на Фрида от брачна половинка й Диего Ривера ", разяснява гост-кураторът от Мексико Сирсе Енестроса при откриването на експозицията на 12 юни.

При деликатния асортимент измежду повече от 6000 фотографии, 12 000 персонални документа и 300 предмета, облекла и рисунки на Фрида Кало е била взета поради и директната връзка сред артистичния свят на мексиканската художничка и нейния дрешник. " Фрида е спорна и комплицирана персона с доста пластове – като жена и като художник. Нейният жанр на обличане е произведение на изкуството и има директна връзка с вътрешния й свят, толкоз постоянно оживявал в картините й ", добавя мексиканската кураторка.

Силен акцент в изложбата е детството на Фрида, израснала в фамилията на татко немец и майка мексиканка, както и двете белязали живота и творчеството й здравословни провокации. На шест години се разболява от детски паралич, в резултат на заболяването десният й крайник остава по-къс и по-слаб, а 12 години по-късно едвам оцелява след тежка автобусна злополука през 1925 година Според критиците на творчеството й точно страданието предизвика пробуждането й като художник, тя трансформира болката в изкуство. Времето, прекарано на легло, Фрида Кало запълва с изобразяване и усърдно водене на персонален дневник. От фамилните архиви, владеене на музея в Мексико, излиза наяве, че даже, когато е била болна, Фрида се е обличала публично за срещи с приятелите си.

" Хората, които са общували с нея по това време, си спомнят, че тя обичала да споделя: " Рисувам себе си, тъй като постоянно съм сама ", по тази причина постоянно се стремяла всеки подробност от облеклото, грима и аксесоарите й да има значение, да носи някакъв знак, да споделя история ", разяснява помощник-кураторът от страна на лондонския музей " Виктория и Албърт " Клер Уилкокс.

Ретроспективната галерия, която предлага за пръв път взор и върху всекидневието на Фрида Кало, посреща посетителите с истинска театрална идея.

В първата зала са ситуирани няколко кревати, които пресъздават чувството за изолираност, в което Фрида е живяла след краткотрайното обездвижване, породено от тежката злополука. За да не стане заложник на своето страдалчество, майка й слага в стаята й огледало и по този начин Фрида стартира да рисува отражението си в него. С красиви претекстове са изрисувани и множеството корсети, които е трябвало да носи за обездвижването си. " Животът й след злополуката протича в цялостно несъгласие. Като жена е трябвало да облича тялото си, а като художник стартира да го съблича и това се усеща доста мощно в изложбата ", разяснява Уилкокс.

Знаменателна по доста аргументи е срещата й с мексиканския художник Диего Ривера. " Когато го среща за пръв път, Фрида носи червени комунистически тениски и ризи, панталони и доста простичко скроени поли. Първата фотография, на която е видно, че Фрида прави внезапен завой в дрешника си и в чувството си като жена, е сватбената снимка. Тя е с дълга красива рокля, с лек грим и изпълнени с любов очи. Екипът, с който работихме по изложбата, е безапелационен, че това се дължи, както на Диего и неговата похот към живота, по този начин и на американския интервал в фамилната им история. "

Илюстрация
Автопортрет на границата сред Мексико и Съединени американски щати, Фрида Кало, 1932

Увеличаване

Автопортрет на границата сред Мексико и Съединени американски щати, Фрида Кало, 1932

[Modern Art International Foundation] Смаляване

Фрида Кало и Диего Ривера стават семейство през 1929 година, а в идващите четири години пробват от опиянението и свободата на Америка. В този интервал Фрида като че ли сама измисля личната си еднаквост, като я гради малко по малко, картина след картина, среща след среща, конфликт след конфликт – с Диего, с хората, които не схващат неналичието на ограничавания в живота й, жаждата й да опита всичко, апетита към живота.

След гибелта на Фрида Кало през 1954 година, която напуща този свят на 47 години, брачният партньор й Диего заключва всичките й персонални притежания. Отворени са за пръв път от екипа на музея в Мексико, наименуван " Синята къща ", през 2004 година и измежду скъпия списък от персонални движимости на художничката са открити гримовете, медикаментите и бижутата й. " Това е първото и огромно материално доказателство за метода, по който от един миг нататък в живота си Фрида стартира да измисля самата себе си ", счита Клер Уилкокс.

Сред забавните обекти, включени в селекцията предмети, взети назаем от Мексико, са обичаното й червило Everything’s Rosy на Revlon и изкуственият крайник, който Фрида изрисувала сама. " Фрида е била извънредно мощна жена. След злополуката е желала да поеме надзор над всичко. Била е принудена да носи неуместните корсети, с цел да укрепи гърба си. Когато към тях прибавя своите рисунки, ги лишава от здравното им приложение и ги трансформира в артистичното обръщение на една извънредно мощна жена. "

Изложбата Frida Kahlo: Making Her Self Up продължава до 4 ноември в музея Victoria&Albert
www.vam.ac.uk
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР