Илон Мъск казва, че създаването на прототипи е лесно, но

...
Илон Мъск казва, че създаването на прототипи е лесно, но
Коментари Харесай

Още проблеми: Доставките на Cybertruck се бавят заради недостиг на батерии

Илон Мъск споделя, че основаването на прототипи е елементарно, само че производството е пъкъл.

Когато става дума за дълго чакания Cybertruck, пъкълът на Tesla се оказва неговата батерия 4680.

Миналия месец компанията стартира доставките на първата партида от своите футуристични електрически пикапи с покритие от неръждаема стомана, а през октомври Мъск съобщи, че евентуално в някакъв миг през 2025 година ще доближи годишно произвеждане от четвърт милион Cybertruck модела.

Tesla към момента е надалеч от това движение на произвеждане и едно от главните усложнения е скоростта, с която се създават батериите 4680, употребявани в Cybertruck, написа Reuters. 

Според калкулации на организацията, основани на композиция от обществени данни, фабриката Giga Texas сега създава акумулатори със скорост, задоволителна за зареждането на към 24 000 електрически пикапа годишно, или към една десета от нужната продукция.

Решението да се усили всеобщо производството на акумулатори посредством изсъхнало покритие на електродите - вместо да се употребява по-бавното и по-скъпо “wet-coating ” покритие - беше основен фактор за прогнозите на Tesla през 2020 година, че ще понижи повече от два пъти разноските за акумулатори.

Девет чиновници на фабриката споделят пред Reuters, че Tesla към момента не е съумяла да навлезе в индустриалния мащаб на сухото покритие, належащо за производството на 4680 акумулатори задоволително бързо, с цел да реализира задачите си.

Те споделят също, че сухото покритие на анода в клетките 4680 не е проблем, само че Tesla се бори със същата техника за катода - най-скъпият съставен елемент в една батерия.

Според трима от източниците батериите на Cybertruck включват към 1360 обособени кафези.

Това значи, че Tesla ще би трябвало да създава 340 милиона кафези годишно, или съвсем един милион дневно, с цел да достави 250 000 електрически пикапа, които навлизат в сложен пазар с съперници като F-150 Lightning на Ford, R1T на Rivian и електрическия Hummer на General Motors.

В момента фабриката в Остин се нуждае от към 16 седмици, с цел да създаде 10 млн. кафези 4680, съгласно данни от Tesla.

Това значи 32,5 млн. кафези годишно, или задоволително за 24 000 пикапа.

За да форсира производството на кафези, фабриката на производителя на електрически автомобили се пробва да покрие голям брой ленти от магнитно фолио с дейни материали за акумулатори по едно и също време и то с висока скорост.

За задачата е належащо използване на голяма мощ за прилепяне на материалите върху фолиото. Но защото ролките, които употребяват са огромни и необятни, равномерното използване на напън се оказва предизвикателство, споделят още източниците.

Когато натискът не се ползва отмерено, Tesla получава електроди с неравномерна повърхнина и дебелина, които не са подобаващи за акумулаторните кафези и би трябвало да бъдат бракувани.

Компанията построява напълно нова система за инспекция на качеството, с цел да може да в профил клетките с недостатъци в покритието, отбелязва Reuters.

Един от източниците, осведомен с въпроса, съобщи, че става въпрос за създаване на инфраструктура за данни към създаването, производството и потреблението на батериите на Tesla на терен, защото в някои случаи дефектите са скрити в покритието и се демонстрират едвам след няколко месеца.

С други думи, компанията към момента не знае кои кафези са положителни и кои би трябвало да бъдат изхвърлени.

Tesla възнамерява да зарежда и бъдещите си модели с този вид акумулатори. Предизвикателствата пред производството не престават, като напъните за увеличение на мащаба се сблъскват с спънки в региона на технологиите и контрола на качеството, което поражда опасения по отношение на последователността и надеждността на компанията, разяснява Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР