Илмар Римшевич Още по темата Министерството на отбраната на Латвия

...
Илмар Римшевич Още по темата Министерството на отбраната на Латвия
Коментари Харесай

ЕЦБ ще пита Съда на ЕС дали да отстрани от борда гуверньора на латвийската централна банка

Илмар Римшевич

Още по тематиката
Министерството на защитата на Латвия позволява непозната интервенция в тази ситуация с централния банкер
от Дневник,21 фев 2018
Централният банкер на Латвия е упрекнат в искане на рушвет
от Дневник,19 фев 2018 Европейската централна банка ще се допита до Съда на Европейския съюз за тълкувания дали ограниченията, подхванати в Латвия против шефа на националната банка в следствие за корупция, имат резултат на отстраняването му от поста. Ако това е по този начин, то Илмарс Римшевич ще би трябвало да напусне и мястото си в Управителния съвет на ЕЦБ.

Гуверньорът Марио Драги заяви в четвъртък на конференция за решението да се потърси мнението на последната правосъдна инстанция на на Европейски Съюз.

Срещу Римшевич не са повдигани обвинявания и той отхвърля всички изказвания, че е желал рушвет от най-малко 100 000 евро. След къс арест предходната седмица той се върна в групата на ЕЦБ, определяща политиката на централната банка на еврозоната, въпреки държавното управление в Рига да го приканва да напусне този пост.

На съвещанието на борда на ЕЦБ в четвъртък Латвия бе показана от зам.-управителя на централната банка Зоя Размуса. Причината е, че на гуверньора е неразрешено да напуща стараната.

Решението на борда да бъде питан Съдът на Европейски Съюз е било единомислещо и включво също искане да се обясни дали латвийските дейности не са в несъгласие със законите на съюза.

В централата на ЕЦБ във Франкфурт едвам малко информация за случая в Латвия, показва Reuters. В същото време Римшевич продължава да има достъп до поверителна информация за еврозоната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР