Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дългоЗа

...
Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дългоЗа
Коментари Харесай

Вицепрезидентът посочи вина-та на Радев: Дал шанс на Петков и Василев, а те се обърнали срещу него

Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дълго

За първи път в най-новата история на България имаше такава разнородна коалиция. Тази трудност на обединението в спешно време предизвикваше подозрения и, за жалост, те се оправдаха.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява рухването на държавното управление на Кирил Петков.

В самото начало имаше съществено единодушие какво би трябвало да извърши тази коалиция, означи Йотова, само че съгласно нея не се са се оправдали упованията за темпа на промени - в Конституцията, в правосъдната власт, за справяне с рецесиите, които следват една след друга в България.

"Още в първите месеци държавното управление като че ли потегли в една друга посока да предрешава нещата, да няма задоволително социална полемика, да няма вземане предвид с желанията на хората, получи се и доста бързо спор сред институциите и всичко това естествено докара до тези запаси ", сподели още Илияна Йотова пред.

"И Кирил Петков, и Асен Василев получиха голям късмет. Млади хора с искания за съществено обучение, свежи хрумвания и нов взор. Всичко това е чудесна причина за доста сериозен триумф. Президентът има единствено една "вина " - че им даде този късмет. Много бързо те се обърнаха против президента, вместо да потърсят съюз ", означи вицепрезидентът.

Във връзка с спора в институциите по думите на Йотова в тази предизборна обстановка някогашният министър председател Кирил Петков си търси причини за какво е паднало неговото държавно управление.

Тя разясни, че първата му обществена демонстрация като нов министър-председател е била във връзка с македонския въпрос и присъединението на Република Северна Македония към Европейския съюз. И напомни за траялия повече от 5 часа Консултативен съвет при президента Румен Радев, където е била препотвърдена българската позиция за присъединението на РСМ към Европейски Съюз.

"Една позиция, която ни беше извънредно значима, тъй като ние нямахме на своя страна европейските си сътрудници. Имахме една огромна доза недоумение, имахме доста пропуснати месеци, с цел да разбираем българската позиция и в този първи миг освен, че не ги е подлагал на критика, президентът подаде ръка на новото държавно управление, с цел да може при първото си посещаване Кирил Петков да отиде със мощната българска позиция в РСМ - това не е ли помощ?! Още тогава той беше заречен на нашите европейски сътрудници бърза и безпрепятствена позиция на България за приемането на нашата западна съседка, макар националния интерес на страната и напълно отговорно мога да го заявя ", уточни Илияна Йотова.

Тя благодари на френските ни сътрудници за това, че са разбрали българската позиция и са създали по този начин в преговорната рамка - вписването на българите в Конституцията на страната да предхожда действителното започване на договарянията, което е неоспорим триумф.

"Нашите съседи от РСМ би трябвало да бъдат част от европейското семейство ", настоя още Илияна Йотова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР