> Илия, за когото миналата година стотици бургаски младежи дариха

...
> Илия, за когото миналата година стотици бургаски младежи дариха
Коментари Харесай

УМБАЛ с призив към бургаските абитуриенти: Направете нещо, което не сте правили досега! Станете кръводарители!

> Илия, за който предходната година стотици бургаски младежи подариха кръв - правият в средата
Днес болничното заведение показа план " Това не си го правил “. Целта му е да предизвика младежите, които тази година навършват 18 година, да отбележат своето пълноправие като кръводарители. Кръводаряването е позволено единствено, в случай че имате навършени 18 години.

Проектът промотира доброволното и безплатно кръводаряване измежду най-младите поданици на района. И насочва предизвикателство към завършващите класове - да се обединят и да създадат нещо положително дружно – групово кръводаряване и даже съревнование по кръводаряване измежду бургаските учебни заведения.  Най-активните учебни заведения ще бъдат отличени на специфична гала на 14 юни – Световен ден на кръводарителя.

" Напоследък са доста известни благотворителни дела измежду завършващите – " С тениска на бал “, " С рейс на бал “. Те са отдадени на разнообразни положителни дела. Нашата идея избавя живот. Защото човешката кръв избавя живот и до момента сурогат няма. В Бургас има доста дейни младежи - кръводарители, ние видяхме това и имаме вяра, че техният образец ще бъде последван “, сподели доктор Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас.

Вдъхновители на плана са бургаски възпитаници от Гимназията по туризъм, които предходната година при случай със собствен съученик провеждат спонтанна акция по кръводаряване. В нея се включват стотици. Днес момчето, за което те подариха кръв - Илия, пристигна в болничното заведение, с цел да благодари на всички - близки, познати и непознати, които са дали част от себе си, с цел да го спасят.

На представянето на плана участваха учители, възпитаници, шефове на учебни заведения. Началникът на Отделението по трансфузиознна хематология доктор Тодор Бояджиев изясни, че с навършването на 18 години всеки от тях може да стане кръводарител и да помогне на нуждаещи се от кръвопреливане. И нито за момент да не не помни, че на мястото на нуждаещия се може да бъде той или негов непосредствен.

Желаещи класове и учебни заведения могат да се включат в плана посредством фейсбук страницата " Това не си го правил “ https://www.facebook.com/nesigopravil, като провеждат групово кръводаряване в учебно заведение, в което да се включат учители и родители, като промотират страницата и видеото, направено за задачата. Всеки млад кръводарител може да си направи селфи, да качи видео или фотография на страницата, да тагне другари, да показа с близки и родственици – с хаштаг #несигоправил.

Проект " Това не си го правил “ е създаден от Института за здравно обучение и УМБАЛ Бургас АД, финансиран от Обществения ръб на " Телъс Интернешънъл “. Партньори на плана са: Министерство на здравеопазването, НЦТХ, РЦТХ-Стара Загора, Регионално ръководство на образованието – Бургас, Областна администрация – Бургас, Община Бургас, Бургаска младежка телевизия, фотограф Павлина Попова.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР