Икономистите от Института за пазарна икономика представиха техен алтернативен бюджет.

...
Икономистите от Института за пазарна икономика представиха техен алтернативен бюджет.
Коментари Харесай

Икономист: Ако се съберат парите от „Лукойл” и парите за транзита на „Газпром”, бюджетът ще е балансиран още догодина

Икономистите от Института за пазарна стопанска система показаха техен различен бюджет. В него се предлага внезапно понижаване на осигурителната тежест и данъчни тласъци за вложения. Икономистите считат, че може да се стигне и до по-нисък недостиг.

„ Две са посоките на размишление ”, изясни Лъчезар Богданов, основен икономист в института за пазарна стопанска система.

„ Първо това е упражнение, което аз и сътрудниците от института, го вършим от 21 години. Идеята ни не е да покажем, че считаме по-добре от екипа на Министерството на финансите, а да покажем, че в случай че се огледа в друга посока, може да се стигне до различен бюджет ”, разяснява Богданов. „ Идеята е да предложим по-ниски налози за предприемчивите, тези, които внедряват нови технологии, влагат и работят на ярко ”, изясни той.

Според специалистите на института повече пари с по-ниски налози се събират по два метода.

„ Първо концепцията е да се насърчи икономическият напредък, стопанската система да е по-продуктивна, да изсветлее. Виждаме сега в какъв брой браншове междинното обезпечаване е покрай минималното. Никой не има вяра, че в София в най-малко няколко бранша всички се обезпечават и получават 950 лв. ”, сподели Богданов.

Едната мярка, по думите му, може да е общо понижаване на осигурителната тежест. Същевременно да се понижи данъчното облагане, да се вкара цялостна обезценка за вложенията в дълготрайни активи.

„ В последна сметка в България има 15 милиарда най-малко единствено за тази година разпределени дивиденти. Защо част от бизнеса да не насочи тези запаси в реинвестиране и в разширение на бизнеса? Така че разсъждаваме в посока повече вложения, оттова повече напредък в идващите години. Намаляване на осигурителната тежест, това несъмнено води до известно понижаване на данъчните доходи, само че в същото време споделяме по този начин - в случай че желаеме да имаме ниски налози и ниски данъчни ставки, би трябвало да има необятна данъчна основа. Всички или множеството преференции, привилегии за един или различен бранш, които бяха въвеждани, ние считаме, че не са рационални за българската икономическа среда и тя ги понижаваме. В резултат имаме едно понижение на приходите от към 2 милиарда 250 милиона лв. ”, изясни Богданов.

„ При разноските желаеме да имаме по-ефективни разноски. С поредност отстъпки понижаваме разноските с 5 милиарда 450 милиона лв. ”, изясни Богданов.

С поредицата от стъпки дефицитът можело да намалее повече от 2 пъти от това, което предлага министърът на финансите.

Ако се съберат парите от „ Лукойл ” и парите за преноса на „ Газпром ”, бюджетът ще е уравновесен още следващата година, счита Лъчезар Богданов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР