Икономистът и преподавател в СУ Климент Охридски доц. Красен Станчев

...
Икономистът и преподавател в СУ Климент Охридски доц. Красен Станчев
Коментари Харесай

Доц. Красен Станчев: Не знам дали управляващите ще успеят да отнемат концесията на Лукойл за пристанище Росенец

Икономистът и учител в СУ " Климент Охридски " доцент Красен Станчев разяснява възможното искане за лишаване на концесията на Лукойл на пристанището в Росенец.

" Не знам дали ръководещите ще съумеят да лишават концесията на Лукойл за пристанище Росенец. Първо, има парламентарен контракт, който е подписан и няколко пъти преподписван и обсъждан от 2011 година насам. Не е оспорван. По член 120 от закона за задължението и договорите всеки контракт е закон за страните, които са го сключили, в случай че не опонира на различен закон. Аз не виждам какво опонира този закон сега. Има всевъзможни версии, само че по този начин или другояче юрисдикцията на Европейски Съюз изключва екстериториалност. Доколкото разбирам, на Росенец няма екстериториалност. Има такава на сараите на Доган там. Имаше екстериториалност по един проектозакон за Южен поток през 2014 година Даже се оказа, Мартин Димитров и други познати от тогавашния парламент го разкриха, че самият проектозакон беше писан от Газпром ", сподели той в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

Запитан дали страната има потенциала да оперира порт Росенец и в случай че се наложи да поеме и оперативния надзор на рафинерията, той отговори: " Това е много необикновен бизнес. Трябва да имаш избрани познания и умения и да си го работил. Аз не знам в България да е работил някой нещо такова. Българските представители в управителните тела на Лукойл са меко казано съмнителни за мен. Те не могат да поемат безусловно нищо. Не ги виждам като способни шефове. Плюс това едно е да имате шеф на нещо, което е тук, друго е да имате шеф, който да може да продаде нещо някъде ", счита доцент Станчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР