Икономистът Георги Ангелов изчисли, че цените на тока за бита

...
Икономистът Георги Ангелов изчисли, че цените на тока за бита
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Има начин токът за бита да поевтинее

Икономистът Георги Ангелов пресметна, че цените на тока за бита в действителност могат да бъдат понижени. Според него страната разполага с задоволително механизми и запаси за това. Ангелов е следващият специалист, който демонстрира какъв брой неплатежоспособен е гласуваният преди малко от Народното събрание мораториум.
Ето какви причини показва икономистът в профила си във Facebook:
Първо, цената на пазара "Ден напред " е рекордно висока, само че семействата не са на този пазар - те се доставят с ток по дълготрайни и средносрочни контракти с закрепена цена. А който има дълготраен контракт с закрепена цена, не се въздейства от дневната цена на пазара.
Второ, цената на тока за семействата и за бизнеса включва дотация за производителите на ток по дълготрайни контракти (т.нар. такса "задължение към обществото "). Но сега пазарната цена на тока е доста по-висока от цената по дълготрайните контракти, тъй че дотацията би трябвало да отпадне - и надлежно такса "задължение към обществото " би трябвало да изчезне (поне до момента в който цените "ден напред " са толкоз високи).
Трето, сега пазарната цена е два пъти по-висока от закрепената цена по дълготрайните контракти, по която НЕК купува ток от американските ТЕЦ-ове (и от множеството ВЕИ централи). Ако НЕК бяха умни, щяха да натоварят до дъно американските централи, да купуват техния ток по 260-300 лв. на мегават и да го продават на пазара на двойно по-висока цена, реализирайки голяма облага. Тази облага би трябвало да се върне назад на потребителите - под формата на негативна такса "задължение към обществото ". НЕК обаче не го прави, американските централи работят на минимална мощ и НЕК пропуща да осъществя облаги от стотици милиони.
Четвърто, сега цените на въглеродните квоти са рекордно високи - страната, която ги продава, осъществя милиардни доходи, които влизат във фонда Съд на Европейския съюз - "Сигурност на електроенергийната система " (по оценка на КЕВР се чакат 2 милиарда лв. доходи от тези квоти). Европейски Съюз разрешава да се употребяват доходи от квоти за компенсиране на потребителите.
Пето, в същия фонд Съд на Европейския съюз влиза 5% такса от всички производители на ток. Поради нарасналите цени тази 5-процентна такса в този момент носи доста повече доходи от преди.
Шесто, има единствено един съставен елемент, който дърпа цените нагоре, и това са мрежовите такси - т.е. таксите за прилагане на мрежите високо, ниско и приблизително напрежение (ЕСО и ЕРП). Тези такси би трябвало да се вдигнат, тъй като ЕСО и ЕРП купуват безценен ток за софтуерните си разноски от пазара "ден напред ". Тези мрежови такси не са толкоз обилни, че да "изядат " пониженията, които могат да се създадат по горните точки.
Така че е изцяло допустимо цената на тока за семействата сега да се резервира или даже леко да намалее и няма потребност от никакви мораториуми, счита Георги Ангелов. Той дава отговор и на въпроса за какво вместо да приложи всички тези благоприятни условия, КЕВР предложи повдигане на цените. Защото регулаторът желае да вземе повече пари от потребителите на ток и с тях да субсидира цените на парното (в така наречен когенерации както "Топлофикация София ", която създава и електро- и топлинна сила. "Така че в тази ситуация няма нищо пазарно в предлагането за повдигане на цената на тока, то е израз на желанието за кроссубсидиране на цената на парното. Логично е токът леко да поевтинее, а парното да нарастне (заради скъпия газ) ", разяснява специалистът.
Той акцентира и различен значим факт - производителите на ток сега осъществят свръхпечалби, десетки пъти по-високи от естествените (свръхпечалбите са най-малко 2 милиарда лв. за три тримесечия). Тези свръхпечалби влизат под една или друга форма в държавния бюджет (данъци, такси, дивиденти и пр.). С част от тези средства може да се компенсират топлофикациите за скъпия газ, тъй че да не се постанова да подвигат цената на парното и на газа за семействата, разсъждава Георги Ангелов.
"КЕВР би трябвало да вземе решение на цената на тока, без да субсидира парното (съответно токът леко ще поевтинее), а държавното управление да употребява част от свръхпечалбите, с цел да резервира цената на парното (по същия метод, както се попомага бизнесът със 110 лв. на мегават час). Не е толкоз комплицирано, изисква се минимална степен на съгласуваност сред институциите ", безапелационен е икономистът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР