Икономистът Артър Лафер предупреждава, че светът е изправен пред дългова

...
Икономистът Артър Лафер предупреждава, че светът е изправен пред дългова
Коментари Харесай

Предстои ли глобална дългова криза?

Икономистът Артър Лафер предизвестява, че светът е изправен пред дългова рецесия, която ще продължи през идващите 10 години и няма да приключи добре, откакто през септември предходната година международните заеми доближиха рекордни равнища.    Както страните с високи приходи, по този начин и разрастващите се пазари означиха доста повишаване на задълженията си, които са се нараснали със 100 трилиона $ спрямо преди десетилетие, подхранвани частично от средата на високи лихвени проценти.     " Предвиждам, че идващите 10 години ще бъдат десетилетието на дълга. Дългът в международен мащаб се доближава към своя връх. Това няма да приключи добре ", споделя Лафер, президент на консултантската компания за вложения Laffer Tengler Investments, пред CNBC.    Като дял от международния БВП дългът е повишен до 336%. За съпоставяне, през 2012 година междинното съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт за развитите стопански системи е 110%, а за нововъзникващите - 35%. През четвъртото тримесечие на 2022 година то е било 334%, съгласно последния отчет на Institute of International Finance.   

Предстои ли световна дългова рецесия? 
За да посрещнат заплащанията по дълга, се счита, че към 100 страни ще би трябвало да понижат разноските си за сериозна обществена инфраструктура, в това число опазване на здравето, обучение и обществена отбрана.    “Страните, които съумеят да подобрят фискалното си състояние, биха могли да се възползват от привличането на работна ръка, капитали и вложения от чужбина, до момента в който тези, които не съумеят, биха могли да изгубят гении, доходи и освен ”, споделя Лафер. " Някои от по-големите страни, които не решат проблемите си с дълга, ще умрат от мудна фискална гибел. Някои разрастващи се стопански системи е напълно евентуално да банкрутират ".    Зрели пазари като Съединени американски щати, Англия, Япония и Франция са виновни за над 80% от повишаването на дълга през първата половина на предходната година. Докато при нововъзникващите пазари най-ясно изразено е нарастването в Китай, Индия и Бразилия.     Икономистът предизвестява, че изплащането на дълга ще става все по-голям проблем, защото популацията в развитите страни продължава да застарява, а работната мощ става все по-дефицитна.    

" Има два съществени метода за решение на този проблем: повишение на налозите или по-бърз напредък на стопанската система, в сравнение с темпа на струпване на дълга ", споделя той. 
Коментарите на Лафер идват във връзка решението на Федералния запас на Съединени американски щати да остави лихвите непроменени през януари и да попари очакванията за понижаване на лихвите през март.   Основен акцент и в Давос    Темата за световния дълг беше съществена и по време на Световния стопански конгрес в Давос. В рамките на събитието основният изпълнителен шеф на Института за интернационалните финанси (IIF), асоциация на международната промишленост за финансови услуги, предизвести, че политиците би трябвало бързо да се оправят с рекордните равнища на международния дълг, като дефинира назряващата рецесия като " голям фискален проблем ".    Главният изпълнителен шеф на Международния валутен фонд Тим Адамс също подчертава върху тематиката.     

" Имаме проблем с дълга в международен мащаб. Имаме най-високите равнища на дълг в невоенен интервал в актуалната история, и то на корпоративно, битово, суверенно и субсуверенно равнище ", предизвести Адамс. " Имаме голям фискален проблем на всички места, в това число и в Съединени американски щати, където дефицитът е 7% от Брутният вътрешен продукт. Нуждаем се от трезва мисъл и би трябвало да се съсредоточим върху това по какъв начин да подредим фискалната си къща ". 
Основната комерсиална група на международната банкова промишленост предизвести, че през третото тримесечие на 2023 година световният дълг се е покачил до рекордните 307,4 трлн. $, като доста нарастване е записано както в страните с високи приходи, по този начин и в разрастващите се пазари.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР