Икономист: Ако спре износа на нефт и газ, Русия ще

...
Икономист: Ако спре износа на нефт и газ, Русия ще
Коментари Харесай

Войната не е скъпа за Русия, щом получава от Запада по €1 милиард на ден

Икономист: Ако спре износа на петрол и газ, Русия ще има големи проблеми с държавния бюджет

Парадоксално, само че факт - Русия финансира войната благодарение на Запада: щом получава по един милиард евро дневно от износа на петрол и газ. Тя би изпаднала във финансови усложнения, единствено в случай че войната продължи с години, написа.

"Най-скъпото нещо в тази война - танковете, ракетите или самолетите - е създадено през последните години и десетилетия и към този момент е финансирано ", изяснява Янис Клуге от немската фондация "Наука и политика ".

Единствените настоящи разноски са за заплати и за консумативи като бензин и дизел. А те, съгласно Клуге, сега не са проблем за Русия. Допълнителните разноски за бойците и превоза възлизат на сред 10 и 20 млн. евро на ден.

Русия от дълго време е направила по-скъпите вложения - благодарение на Запада. "Ние към този момент сме дали своя финансов принос за войната. Чрез нашия импорт на сила през последните години и десетилетия дадохме опция на Русия да си разреши въоръжаването ", споделя икономистът.

Инвазията не пречи на Русия да печели

Само за последната година приходите на Русия от доставки на недопечен нефт и нефтопродукти възлизат на 180 милиарда $. Още 64 милиарда $ са генерирани от търговията с природен газ. Информацията на Федералната статистическа работа гласи, че единствено през януари Германия е внесла нефт и газ за 2,6 милиарда евро.

По данни на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA) от началото на войната европейските страни членки заплащат по 430 милиона евро дневно за газ и 230 милиона евро за петрол и нефтопродукти. Общо по време на нашествието от Европейски Съюз към Русия са изтекли над 15 милиарда евро за изкопаеми горива.

Според Клуге сега страната получава съвсем един милиард евро дневно. "Ние не финансираме непосредствено съветските военни, само че финансираме съветския държавен бюджет дружно с други вносители ", споделя специалистът. Предполага се, че сред 20 и 25 % от федералния бюджет се изразходват за военните.

Руската оръжейна промишленост се устоя независимо

Кремъл има запас да продължи да финансира войната. "Руската оръжейна промишленост е значително самостоятелна - както във връзка с суровините, по този начин и във връзка с фабриките и инженерите ", изяснява Маркус Койп, учител по военна стопанска система в швейцарския Федерален софтуерен институт в Цюрих.

Освен това Русия изцяло може да подсигури потребностите на войските от бензин, дизел и керосин независимо - дневно се създават към три милиона барела за лични потребности. Така че чисто финансово преустановяването на доставките едва ли би имало особени последици върху нашествието в Украйна. Парите могат да окажат по-сериозно въздействие, единствено в случай че войната продължи с години.

Ефектът от ембаргото във вътрешнополитически проект

Означава ли това, че прекъсването на доставките на нефт и газ въобще няма да засегне Путин? "Ще го засегне, тъй като глобите имат разнообразни механизми на влияние ", счита Клуге. "Чрез ембаргото натискът върху съветския бюджет се усилва, респективно - животът на Путин се усложнява. "

Покрай ограничението на обществените разноски и дотациите за предприятията може да възникне вътрешнополитически напън, който би основал тласъци за смяна на държанието. "В композиция с съветските загуби в Украйна и интернационалната изолираност, нещо сходно може да придобие тежест ", акцентира икономистът Клуге.

"Ако спре износа на петрол и газ, Русия ще има големи проблеми с държавния бюджет ", счита и Койп.

Докато цените на петрола и газа остават толкоз високи, колкото са в този момент, Кремъл може да ги преодолее в кратковременен проект. За да възникне същински вътрешнополитически напън в Русия, ще би трябвало доста страни да провеждат протест по едно и също време, тъй че размерът да спадне внезапно или цените да намалеят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР