Икономиката на Япония неочаквано се сви за първи път от

...
Икономиката на Япония неочаквано се сви за първи път от
Коментари Харесай

Японската икономика изненадващо се сви през третото тримесечие

Икономиката на Япония ненадейно се сви за първи път от една година, защото възходящите разноски за живот засегнаха потребителските разходи, съобщи Би Би Си.

Брутният вътрешен артикул на Япония се е намалил с 1,2% на  годишна база през тримесечието, приключило през септември. Това се дължи на обстоятелството, че японците ограничиха разноските на фона на страховете от световна криза, както и поради поевтиняването на йената, което направи вноса по-скъп.

Икономистите обаче чакат третата по величина стопанска система в света да избегне криза, откакто се възвърне тази година.

„ Очакваме връщане към агресия “ до края на 2022 година, уточни в записка до вложителите Дарън Тей, японски икономист в Capital Economics.

„ Японската стопанска система ще се възползва от възобновяване на входящия туризъм и по-силения търговски баланс. Но рисковете, свързани с ковид и възходящата инфлация, ще лимитират степента на възобновяване “, добави той.

Заедно със забавянето на световната стопанска система и възходящата инфлация по целия свят, Япония е подложена на напън и поради поевтиняването на нейната валута поевтиня по отношение на щатския $ тази година.

Миналия месец йената удари нови 32-годишни дъна по отношение на $, което направи цената на вносните артикули - от нефт до храни, по-скъпи за семействата и бизнеса в Япония.

Спадът на йената през последните месеци се дължи на разликата сред лихвените проценти в Япония и Съединени американски щати.

От март насам Федералният запас на Съединени американски щати нападателно увеличи главния си лихвен %, до момента в който се пробва да се оправи с възходящите разноски за живот. Междувременно Японската централна банка резервира главния си лихвен % под нулата.

По-високите лихвени проценти нормално вършат валутата по-привлекателна за вложителите.

В резултат на това има по-малко търсене на валути от страни с по-ниски лихви и цената на тези валути пада.

Нобуко Кобаяши от EY обаче акцентира, че спадът на валутата е добра вест за японските компании, които продават стоките си в чужбина.

„ За експортьорите по-слабата йена несъмнено е позитивно развиване, защото понижава разноските. За тези, които създават на локално равнище, само че продават на пазари в чужбина, облагата, преобразувана в йени, е повишена заради по-евтината йена. По този метод секторите на автомобилостроенето и електрониката се възползват от по-слабата йена “, сподели тя.

Кобаяши добави, че слабата йена също може да бъде добра за стопанската система на Япония, защото може да помогне за привличането на вложения от чужбина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР