Икономиката на Украйна е на път да се свие почти

...
Икономиката на Украйна е на път да се свие почти
Коментари Харесай

Войната ще свие икономиката на Украйна наполовина, Русия я очаква рецесия

Икономиката на Украйна е на път да се свие съвсем на половина през тази година поради войната, обявиха от Световната банка.

От финансовата институция предвиждат, че съветската инвазия ще нанесе повече стопански провали в Източна Европа и елементи от Азия от пандемията от ковид.

Конфликтът в Украйна прекрати активността на половината от фирмите в страната и понижи износа, декларират от Световната банка.

Украйна има потребност от "огромна финансова поддръжка неотложно ", споделя вицепрезидентът на Световната банка Ана Биерде.

Банката е изпратила близо 1 милиарда $ финансова помощ на Украйна до момента и е дала обещание още 2 милиарда $ в идните месеци.

Затварянето на корабоплаването в Черно море за Украйна е прекратило към 90% от износа на зърно на страната и половината от общия й експорт.

Украйна е най-големият експортьор на слънчогледово олио в света, а блокирането на износа се отрази на цените на храните в международен мащаб.

Според Световната банка войната е направила невъзможна икономическата активност в огромни елементи от страната, нарушавайки селскостопанската активност.

"Мащабът на филантропичната рецесия, породена от войната, е замайващ. Руската инвазия нанася голям удар на стопанската система на Украйна, както и съществени провали на нейната инфраструктура, " споделя Биерде.

От банката споделят, че прогнозата за стесняване на стопанската система с 45.1% изключва резултата от разрушенията на физическата инфраструктура, само че настояват, че това в допълнение ще навреди на бъдещата икономическа продукция.

Икономиката на Украйна ще пострада най-вече от войната, само че съгласно Световната банка - съветската стопанска система към този момент е изпаднала в дълбока криза в следствие от наложените на Запада наказания.

Санкциите варират от спирането на връзки с съветски банки и налагането на ограничавания на съветски политици и олигарси до възбрана за импорт на първокласни артикули и реализиране на полети.

От банката предвидиха, че съветската стопанска система ще се свие с 11.2% през 2022 година поради глобите.

И до момента в който Съединени американски щати забрани напълно вноса на съветски нефт и природен газ, Европейски Съюз, който получава една четвърт от своя нефт и 40% от естествения си газ от Русия, се въздържа от сходна мярка.

Страните от Европейски Съюз не престават да заплащат на Москва до 800 млн. евро за енергийни артикули всеки ден, които съставляват към 40% от приходите на Кремъл.

Европейски Съюз предложи проект, които да отстрани зависимостта на Европа от съветски изкопаеми горива преди 2030 година

Според Световната банка, с изключение на Русия и Украйна, Беларус, Киргизстан, Молдова и Таджикистан също се чака да изпаднат в криза тази година.

От финансовата институция са занижили прогнозите си за напредък за всички стопански системи поради войната, като растежът в еврозоната ще бъда по-слаб от упования.

"Войната в Украйна и пандемията още веднъж демонстрираха, че рецесиите могат да предизвикват огромни стопански провали и да изтрият години от растежа на приходите на глава от популацията, " съобщи пред BBC Асли Демиргюч-Кунт, старши икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР