Икономиката на САЩ забавя ръста си на годишна база след

...
Икономиката на САЩ забавя ръста си на годишна база след
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ забави ръста си на годишна база

Икономиката на Съединени американски щати забавя растежа си на годишна база след ново стесняване на тримесечна база. 

Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати, поправен по отношение на инфлацията, спадна с 0,2% през второто тримесечие, което се равнява на годишен ритъм на спад от 0,9%, заяви Департамента по търговията. Свиването на американската стопанска система за второ следващо тримесечие повдига страхове, че страната може да е покрай криза или към този момент да е изпаднала в такава, отбелязва The New York Times, съобщи.

Спадът от 0,2% следва стесняване в размер на 0,4% през първото тримесечие на 2022, което значи, че съгласно една обща, въпреки и неофициална формулировка, американската стопанска система е навлязла в криза единствено две години откакто излезе от последната, отбелязва изданието. Повечето икономисти са на мнение, че Съединени американски щати към момента не са в криза, защото формалната формулировка за криза включва спомагателни фактори като доходи, разноски и претовареност. Освен това данните за Брутният вътрешен продукт ще бъдат ревизирани няколко пъти в идващите месеци.

Въпреки това данните на Департамента по търговията не оставят кой знае какво подозрение, че възобновяване губи своята инерция поради високата инфлация и увеличаващите се лихвени проценти. През второто тримесечие и бизнес интензивността, и строителството понижават, откакто регистрираха растеж през първите 3 месеца на годината. Потреблението, поправено по отношение на инфлацията, пораства, само че с по-бавен ритъм по отношение на първите 3 месеца на годината.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР