Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година

...
Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година
Коментари Харесай

САЩ вървят към рецесия през 2024 г. и предстоят големи лихвени съкращения

Икономиката на Съединени американски щати ще изпадне в криза през идната година и това ще докара до внезапно понижаване на лихвените проценти от Федералния запас. Това е прогнозата на една от водещите европейски банки – швейцарската UBS.

Според анализаторите на финансовата институция Фед ще отговори на охлаждащата се инфлация и икономическия спад, като понижи лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта (2.75 прочие пункта). Това е четирикратно повече по отношение на сегашните упования на пазара за понижение със 75 базисни пункта, съгласно инструмента Fedwatch на CME Group.

Една от основните характерности на прогнозата на UBS е мощно изразеният цикъл на облекчение на Фед, който ще се следи от март 2024 година нататък “, съобщи екип, управителен от икономиста Аренд Каптейн и стратега Бхану Бауеджа.

Според тях лихвите ще паднат до едвам 1.25% през първата половина на 2025 година

Намаленията на Фед биха били „ отговор на плануваната криза в Съединени американски щати през второто и третото тримесечия на 2024 година и продължаващото закъснение както на общата, по този начин и на главната инфлация “, добави UBS.

От март 2022 година Федералният запас подвигна разноските по заемите от съвсем нула до към 5.5% в опит да ограничи растящите цени. Инфлацията доближи четиридесетилетен връх от 9.1% през юни предходната година, само че от този момент стартира да се охлажда, макар че към момента е надалеч от задачата на централната банка от 2%.

Очаква се тази акция на стягане на паричната политика да натежи на стопанската система, само че към този момент Съединени американски щати заобикалят рецесията. Брутният вътрешен артикул на страната се усили с 4.9% през третото тримесечие, което е най-високият ритъм от две години.

Междувременно пазарът на труда също се задържа на фона на покачванията на лихвените проценти, като равнището на безработица се увеличи през последните месеци, само че към момента се движи под 4%.

Прогнозата за рецесията, направена от Каптейн и Бауеджа, наподобява се сблъсква с обособена вероятност, споделена от ръководителя на разпределението на активите на UBS за Северна и Южна Америка.

Джейсън Драхо сподели в презентация, че изненадващата резистентност на стопанската система на Съединени американски щати тази година е подготвила сцената за интервал на „ гневните 20-те “, дефиниран от по-висок напредък на Брутният вътрешен продукт, инфлация, рентабилност на облигациите и лихвени проценти.

Данните допускат, че стопанската система е в нов макро режим “, сподели екип, управителен от Драхо. „ Режимът се дефинира от неговите атрибути на напредък, инфлация и лихвени проценти. “

Друга характерност на десетилетието, съгласно него, ще да бъде по-високата волатилност.

Акциите и облигациите се движат в разнообразни направления от началото на пандемията, като по-рисковите активи натрупаха огромни облаги, до момента в който книжата с закрепена рентабилност регистрираха един от най-лошите си интервали в историята на пазара.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР