Бивши секретари на финансите реагираха на понижаването на кредитния рейтинг на САЩ

...
Икономиката на САЩ е устойчива, но политиците трябва да гледат
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ е устойчива, но политиците трябва да гледат дълго на фискалните предизвикателства на страната, казаха трима бивши финансови секретари пред Фарид Закария от CNN в неделя.

Миналата седмица Fitch Ratings, една от най-добрите агенции за кредитен рейтинг в света, понижи кредитния рейтинг на правителството на САЩ от звездния AAA до AA+, което се дължи отчасти на „ерозията на управлението … през последните две десетилетия, която се проявява в повтарящи се лимити на дълга противостояния и решения в последната минута.“

„Много лошо (понижаването) дойде веднага след като имахме двупартийно (споразумение) за справяне с лимита на дълга“, каза Хенри Полсън, който оглавяваше Министерството на финансите при Джордж У. Буш. „Но в някои отношения това е много важен сигнал за събуждане.“

Понижаването на рейтинга дойде след двупартийно споразумение в последната минута през юни, което суспендира тавана на дълга на САЩ до началото на 2025 г. Но сделката беше сключена след месеци на безизходна ситуация на Капитолийския хълм, която заплашваше да хвърли страната в неплатежоспособност, подчертавайки непродуктивното боричкане, което е в основата на дълга преговори в Конгреса.

Водещи икономисти до голяма степен осъдиха понижаването на рейтинга на Fitch, цитирайки положителни показатели. Инфлацията е в най-ниската си точка от повече от две години и изглежда все по-вероятно икономиката да преживее „меко приземяване“, вместо да изпадне в рецесия.

„Решението на Fitch е озадачаващо в светлината на икономическата сила, която виждаме в Съединените щати. Категорично не съм съгласна с решението на Fitch и смятам, че то е напълно неоправдано“, каза министърът на финансите Джанет Йелън в сряда.

Дългосрочният дълг е проблем

Полсън каза, че дългът не е непосредствено притеснение.

„Но в по-дългосрочен план това е голяма грижа“, каза Полсън. „Няма пример в историята за която и да е голяма сила, която да продължава да бъде сила, където губи своятафискална сила.“

Тимъти Гайтнър призна, че страната продължава да е изправена пред дългосрочни фискални предизвикателства.

„В крайна сметка (дългът е) преценка за капацитета на политическата система на дадена страна“, каза Гайтнър, който е бил министър на финансите по време на Голямата рецесия и когато Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на нацията през 2011 г. от AAA до AA+, единственото друго понижение в историята на САЩ.

„Светът гледа нашата политическа система днес и се чуди: „Ще успее ли Америка да намери волята да се обедини и да направи това по разумен начин?“, добави той. „Мисля, че част от проблема е, че все още се чувства отдалечено и зад хоризонта. И като всяка политическа система, наистина трудното предизвикателство е да се опитаме да накараме хората да се съсредоточат върху нещо, което изглежда някак далечно.

Робърт Рубин, който беше министър на финансите при Бил Клинтън, каза на Закария, че докато Съединените щати са „много и най-добре позиционирани в световната икономика“, силата на икономиката зависи от предположението, „че в един или друг момент, ще се справим с политическите предизвикателства, не ужасно добре, но поне сравнително добре. И въпреки че имаме огромни въпроси и проблеми в нашата политическа система, мисля, че с времето ще го направим."

И тогава има Китай

Едно политическо предизвикателство на световната сцена са икономическите отношения на САЩ с Китай, които според Полсън и Гайтнър клонят към протекционизъм и национализъм. Двете най-големи икономики в света са в обтегнати отношения от години.

Актуализираният закон на Пекин за контрашпионаж, както и репресиите срещу западните консултантски фирми и фирми за надлежна проверка, изнервиха американския бизнес. Междувременно администрацията на Байдън подготвя нови правила, които биха могли да ограничат инвестициите в определени сектори в Китай, според доклади.

На въпрос за наложените от САЩ мита върху Китай, Полсън каза, че „ние работим за затваряне на пазари в същото време, когато Китай прави бизнес с все повече и повече от света“.

„Китай е основен, основен конкурент“, добави той. „Ако отделим твърде много технологии, това, което правим, е по същество да изолираме американските компании от глобалната икономика... Мисля, че губим много, ако американските компании не са водещи в света.“

– Дженифър Ханслър, Нектар Ган и Джулиана Лиу от CNN допринесоха за този репортаж.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР