Икономиката на Обединеното кралство е по-голяма, отколкото си мислехме. Все още има „проблем с растежа“

...
Икономиката на Обединеното кралство се възстанови от пандемията Covid-19 много
Коментари Харесай

Икономиката на Обединеното кралство се възстанови от пандемията Covid-19 много по-бързо, отколкото се смяташе досега, според големи ревизии на официалната статистика, които изтриха изостаналото състояние на Великобритания за една нощ.

Нови данни, публикувани от Службата за национална статистика в петък, показаха, че до края на 2021 г. брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство всъщност е бил с 0,6% по-голям, отколкото през последното тримесечие на 2019 г. — преди да удари пандемията — вместо с 1,2% по-малък, както беше изчислено по-рано.

ONS каза още миналия месец, че БВП на Обединеното кралство все още не е достигнал размера си преди пандемията до второто тримесечие на тази година.

ДУВЪР, АНГЛИЯ - 21 ЮЛИ: Опашки от камиони и автомобили се движат стабилно на пристанището на Дувър, тъй като натовареният летен период на пътуване започва на 21 юли 2023 г. в Дувър, Англия. Децата с държавно образование завършват днес училище за лятната ваканция и много семейства заминават на почивка в чужбина. Откакто Обединеното кралство напусна Европейския съюз, паспортните проверки след Брекзит доведоха до опашки от трафик в пристанището на Дувър. (Снимка от Dan Kitwood/Getty Images) ДУВЪР, АНГЛИЯ – 21 ЮЛИ: Опашки от камиони и автомобили се движат стабилно на пристанището на Доувър, тъй като натовареният летен период на пътуване започва на 21 юли 2023 г. в Доувър, Англия. Децата с държавно образование завършват днес училище за лятната ваканция и много семейства заминават на почивка в чужбина. Откакто Обединеното кралство напусна Европейския съюз, паспортните проверки след Брекзит доведоха до опашки от трафик в пристанището на Дувър. (Снимка от Дан Китууд/Гети изображения) Дан Китууд/Гети изображения

Драматичните ревизии означават, че икономиката на Обединеното кралство е нараснала много по-силно от края на 2019 г. и вече не е най-зле представящата се в G7, като се справя по-добре от Германия, въпреки че все още изостава от Съединените щати, Канада, Япония, Италия и Франция.

„Средният БВП в други страни от Г-7 е с 2,8% над нивото си преди пандемията в сравнение с 1,5% в Обединеното кралство“, пише Рут Грегъри, заместник-главен британски икономист в Capital Economics, в изследователска бележка в петък.

„Изводът е, че икономиката на Обединеното кралство вече не е в задната част на групата G7 и не изостава толкова много от средната стойност.“

Но икономистите предупредиха, че по-силните данни не променят цялостната перспектива за растеж на Великобритания, нито ще осигурят облекчение на домакинствата, борещи се с висока инфлация и нарастващи разходи за заеми.

„Растежът в Обединеното кралство все още е много бавен, дори и да не е на дъното“, каза проф. Хю Диксън, който ръководи изследванията в икономическите измервания в Националния институт за икономически и социални изследвания.

Ревизираните данни „не променят ни най-малко реалната икономика“, каза Диксън пред CNN. „Ако сте обикновена фирма или домакинство, това няма ефект върху вас. Това просто ви казва, че измерването е грешно и БВП е малко по-висок, отколкото си мислехме."

Джон Спрингфорд, заместник-директор на Центъра за европейска реформа, мозъчен тръст, добави: „Ревизиите са добра новина. Но от 2021 г. икономиката стагнира - и това последва период на растеж под тенденцията след [2016] референдума за Брекзит. Така че, докато размерът на икономиката е по-голям, отколкото си мислехме, Великобритания все още има проблем с растежа.

По-богати данни

През 2020 г. икономиката на Обединеното кралство претърпя най-големия си спад от повече от три века, като през следващата година се възстанови рязко от ниска база.

ONS заяви в петък, че сега се очаква БВП да е намалял с 10,4% през 2020 г., вместо с 11%, както беше преценено по-рано. Това все още е най-рязкото годишно свиване след Голямата слана от 1709 г. Годишният растеж на БВП за 2021 г. също беше ревизиран нагоре с 1,1 процентни пункта до 8,7%.

Директорът на ONS по икономическа статистика Дарън Морган каза, че статистическите ревизии се свеждат до някои по-богати данни, чието събиране отнема повече време.

„Ако погледнете 2020 г., нашите по-изчерпателни проучвания показват, че фирмите са добавяли към непродадените запаси, вместо да ги намаляват“, каза той пред CNN.

За 2021 г. по-актуални бизнес проучвания показаха, че маржовете на печалбата в търговията на дребно и едро се задържат много по-добре от изчисленото по-рано, а публичният и частният сектор на здравеопазването също се представят по-добре.

Разходите, направени от предприятията за производство на техните стоки, също бяха коригирани, което доведе до положително въздействие върху сектора на услугите — който представлява основната част от БВП — но отрицателно въздействие върху производството.

Пазаруващите разглеждат щандове в Petticoat Lane Market на фона на финансовия район на Лондон на 11 август 2023 г. Купувачите разглеждат щандове в Petticoat Lane Market на фона на финансовия район на Лондон на 11 август 2023 г. Хенри Никълс/АФП/Гети изображения

Финансовият министър на Обединеното кралство Джереми Хънт каза, че по-бързото възстановяване на страната от пандемията „показва, че за пореден път тези, решени да намалят британската икономика, са се оказали грешни“.

Но Грегъри от Capital Economics каза, че въпреки че данните „предполагат, че икономиката е много по-силна, отколкото сме смятали преди“, те не подобряват съществено по-голямата картина.

„Тъй като Обединеното кралство все още има вероятност да страда от недостиг на работна ръка, това не е гаранция за бъдеща дългосрочна устойчивост.“

Последните ревизии на БВП биха могли просто да подкрепят аргументите за поддържане на лихвените проценти по-високи за по-дълго време, добави тя. Данните „подчертават необходимостта Банката на Англия да бъде в крак с търсенето, за да укроти инфлацията“.

Икономисти от Nomura казаха, че ревизиите може дори да увеличат риска от рецесия в бъдеще, „тъй като има по-малко наваксване“.

Обединеното кралство е една от първите страни в света, които преразгледаха оценките си за БВП за периода на пандемията, използвайки по-подробна рамка, което означава, че други страни също биха могли да променят оценките си на по-късна дата.

„Важно е това да се има предвид, когато сравняваме Обединеното кралство с други страни, и нашата позиция за международно сравнение вероятно ще се промени, след като другите държави напълно се сблъскат със своите набори от данни с течение на времето“, каза ONS.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР