Икономиката на Китай е нараснала през 2021 г. с 8,1%

...
Икономиката на Китай е нараснала през 2021 г. с 8,1%
Коментари Харесай

Силен ръст на китайската икономика на фона на понижаваща се раждаемост


Икономиката на Китай е повишена през 2021 година с 8,1% по отношение на миналата година. Това е най-силният напредък на азиатската страна от 2012 година За 2020 година година, когато Коронавирус се трансформира в световен проблем, Брутният вътрешен продукт на страната набъбна с 2,3% което от своя страна бе най-слабото движение от 40 години.

Динамиката на стопанската система дава отговор значително на упованията на икономическите анализатори, само че е по-добра от тази в прогнозата на държавното управление, които чакаха растеж от 6%.

Повод за терзание

Растежът обаче се е забавил през четвъртото тримесечие до 4 % след 4,9 на 100 през предходните три месеца. През първите три месеца на годината стопанската система на Китай набъбна с рекордните 18,3 на 100, последвани от 7,9 на 100 през второто тримесечие.

Подемът е възпрепятстван и от скока на цените на суровините и рецесията в бранша на недвижимите парцели с неволите на строителния бизнесмен Evergrande, които се разиграха точно в последните месеци на 2021 година

Продажбите на дребно, които главен индикатор за потреблението, регистрираха през декември най-ниска стойност от септември 2020 година (+1,7 на сто).

Рекорден най-малко в раждаемостта

Междувременно стана ясно, че раждаемостта в Китай е намаляла до рекорден най-малко от 7,52 раждания на 1000 души през 2021 година, съобщи ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

За финален път индикаторът е бил на това ниво през 1978 година.

Общият брой на китайското население е 1,41 трилиона души, съгласно публикуваните през днешния ден данни.

Ражданията са били с 11,5 % по-малко до 10,62 милиона.

Отмяната на политиката за едно дете в страната с най-многобройно население в света докара единствено до леко нарастване на ражданията през 2016 година.

Експерти сочат като причина високи жилищни цени, образованието и опазването на здравето, както и намаляващото предпочитание на хората да се женят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР