Икономиката на Индия е нараснала с рекордни темпове през второто

...
Икономиката на Индия е нараснала с рекордни темпове през второто
Коментари Харесай

Индийската икономика отчете рекорден ръст, но белезите от пандемията остават

Икономиката на Индия е повишена с рекордни темпове през второто тримесечие, до момента в който страната продължава да се бори с опустошителна вълна от COVID-19, написа Си Ен Ен. Третата най-голяма стопанска система в Азия обаче продължава да е изправена пред редица провокации, а брутният вътрешен артикул на страната към момента е по-малък, в сравнение с при започване на пандемията.

Индийският Брутният вътрешен продукт се е нараснал с 20,1% на годишна база през второто тримесечие на годината. Този огромен скок отразява възобновяване от дълбокия спад на интензивността през 2020 година, когато министър председателят Нарендра Моди наложи един от най-строгите локдауни на 1,3 милиарда души, ограничавайки активността на бизнеса и пътуванията в интервал на месеци. Така индия влезе в първата си криза от десетилетия.

„ Рекордният напредък на индийския БВП се дължи напълно на ниската база “, написа Схилан Схан, старши икономист за Индия в Capital Economics. През същия интервал на предходната година индийската стопанска система се срина с 24%.

Индия стартира да излиза от рецесията по-рано тази година, когато възобновяване на страната бе препънато от втора вълна на ковид, в основата на която бе разновидността Делта. В интервал от няколко седмици Индия отчиташе хиляди смъртни случаи дневно.

Въпреки възходящият брой на инфектираните министър председателят Моди устоя на натиска за налагане на нов народен локдаун, с цел да защищити стопанската система и попадането на повече хора в беднотия.

Въпреки мощното възобновяване, втората вълна нанесе съществени вреди върху стопанската система. Индия не регистрира данни за Брутният вътрешен продукт на база тримесечие към тримесечие, само че от Capital Economics пресмятат, че стопанската система на страната се е свила с 12% през интервала април-юни спрямо предходните три месеца.

„ Това стесняване е доста по-голямо от историческа позиция и по-рязко от предстоящото “, споделя Шах.

Анага Деодхар, основен икономист в ICICI Securities, съобщи, че растежът на Брутният вътрешен продукт на Индия за второто тримесечие е по-слаб, в сравнение с е очаквал.

„ Ако погледнем равнищата преди пандемията, стопанската система ни продължава да е с 3 трилиона рупии (41 милиарда долара) по-малка “, разяснява той. „ Износът подтиква растежа, защото световната стопанска система се възвръща по-бързо от вътрешната “, добави Деодхар.

Добрата вест за Индия е, че равнищата на имунизационната акция в страната се форсира, като тя е на път да ваксинира изцяло половината си население до края на годината, означават анализатори от Nomura.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР