Икономиката на Франция се сви с 0,1% през третото тримесечие

...
Икономиката на Франция се сви с 0,1% през третото тримесечие
Коментари Харесай

И втората по големина икономика в ЕС забуксува

Икономиката на Франция се сви с 0,1% през третото тримесечие (юли-септември) по отношение на предходните три месеца, съгласно отчета на Националния статистически институт Insee, който показа окончателните стопански данни.

При предварителните данни оповестени преди месец, беше обявено, че брутният вътрешен артикул (БВП) на страната ще се усили с 0,1% за тримесечието. В рамките на Европейски Съюз, френската стопанска система е втората по-големина след немската, а в международен мащаб е 7-ма.

Както е известно, немската стопанска система към този момент е в техническа криза. А стопанската система на Италия, която е трета в Европейски Съюз и 8-ма в света, през третото тримесечие спря да пораства - както на годишна база, по този начин и на тримесечна.
 Рецесия грози стопанската система на еврозоната още тази година
Рецесия грози стопанската система на еврозоната още тази година

Брутният вътрешен артикул в страните членки на еврозоната, е понижен с 0,1% през третото тримесечие

Експертната консенсусна прогноза, показана от Trading Economics, не предвиждаше преразглеждане на оценката за Брутният вътрешен продукт на Франция за третото тримесечие, т.е. съвпадаше с предваритерната оценка на формалната статистика.

При предварителната оценка на Брутният вътрешен продукт на Франция беше обявено още, че стопанската система през третото тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година е повишена с 0,7%. Сега вероятно тази оценка ще се намали до 0,5%. Това демонстрира, че френската стопанска система продължава да пораства на годишна база, въпреки и постепенно, т.е. не е навлязла (все още) в криза, както немската.

За съпоставяне, Брутният вътрешен продукт на Франция през второто тримесечие на годината набъбна с 0,6% по отношение на предходните три месеца и се усили с 1,2% на годишна база.

Потребителските цени във Франция през ноември 2023 година, изчислени по френските стандарти, са се повишили с 3,4% на годишна база, след растеж от 4% през октомври, демонстрират предварителните данни на Националната статистическа работа Insee. Това е минималният ритъм на напредък от януари 2022 година Спрямо предходния месе, цените на потребителските артикули са се намалили с 0,2%.

Забавянето на инфлацията се дължи на относително дребното нарастване на цените на енергоносителите и услугите, означават от Insee.
 Германската стопанска система навлезе в криза
Най-голямата стопанска система на Европа навлезе в криза

Две следващи тримесечия Брутният вътрешен продукт на страната се свива, въпреки и едва

Същевременно, на годишна база износът през интервала юли-септември е намалял с 1,4% - след растеж от 2,4% за предходното тримесечие. А вносът на Франция през третото тримесечие се е намалил с 0,5% на годишна база, след растеж от 2,5% за второто тримесечие.

Потребителските разноски са се нараснали с 0,7% през последното тримесечие. Същевременно държавните разноски са се повишили с 0,4% на тримесечна база, а повишаването на бизнес вложенията е с 1%.
 Икономиката на Италия спря да пораства
Още една огромна европейска стопанска система спря да пораства

Засега не се чака изпадането й в криза на годишна база
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР