Икономиката на еврозоната стартира 2022 г. стъпила върху слаба основа.

...
Икономиката на еврозоната стартира 2022 г. стъпила върху слаба основа.
Коментари Харесай

Германия е на ръба на рецесия, а това смразява еврозоната

Икономиката на еврозоната започва 2022 година стъпила върху слаба основа. Пандемичните ограничавания се отразиха върху доверието, а страховете, че Германия е на ръба на криза за повторно от началото на рецесията, се усилват. Показателят за настроенията на Европейската комисия падна до 112.7 пункта през януари – най-ниското равнище от девет месеца.

Това се дължи на спадовете в множеството стопански браншове и измежду потребителите. В същото време упованията за заетостта падат за втори месец, написа Bloomberg.

Докладът следва мрачните вести от Германия, показващи, че производството през четвъртото тримесечие се е свило с 0.7% – два пъти повече, в сравнение с предвидиха икономистите. Добрите вести са във Франция и Испания, които регистрираха по-бърз от упования растеж.

Европа изостава от Съединени американски щати и Обединеното кралство при възобновяване си от пандемията. Затрудненията в доставките удрят производството, а рестриктивните мерки поради ковид и дефицитът на личен състав нанасят вреди на всички елементи на стопанската система. Международният валутен фонд (МВФ) тази седмица понижи вероятностите си за еврозоната за 2022 година и предизвести, че инфлацията ще се задържи по-дълго.

Нетърпението по отношение на рекордния ценови напън към този момент тества нервите на политиците в Европейската централна банка, които признават, че не могат да управляват цените на силата. Правителствата се намесиха, като компенсираха по-високите разноски за потребителите, с цел да предотвратят стесняване на разноските. Но все пак потреблението може да се свие, в случай че ескалиращото напрежение сред Русия и Украйна прати цените още по-нагоре.

Доставчиците на услуги и търговците на дребно към този момент възнамеряват да покачат цените през идващите месеци, сподели изследването на Комисията. Потребителите станаха по-песимистични по отношение на бъдещото си финансово положение.

Проучване измежду мениджърите по покупките сподели по-рано тази седмица, че проблемите във веригата на доставки стартират да понижават. Автомобилните производители от Volkswagen AG до Stellantis NV чакат тази наклонност да продължи и също по този начин предизвестиха, че микрочиповете ще останат проблематични през първата половина на годината.

В същото време строгият надзор поради COVID-19 в Китай и огромна част от останалата част от Азия към момента може да провали възобновяване, в случай че затварянето на заводи, сходно на обстановката в пристанищния град Тиендзин, стане норма.

Компаниите в еврозоната към този момент показаха угриженост, че неналичието на личен състав заради болест или правила за карантиниране попречва активността им.

Регионът стартира 2022 година с най-строгите ограничавания поради ковид от месец май, съгласно IHS Markit. Тези рестрикции засягат най-много търговците на дребно, хотелите и някои други услуги.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР