Икономиката на Eврозоната ще изпадне в по-дълбока рецесия през тази

...
Икономиката на Eврозоната ще изпадне в по-дълбока рецесия през тази
Коментари Харесай

EK очаква по-дълбока рецесия в Еврозоната тази година

Икономиката на Eврозоната ще изпадне в по-дълбока криза през тази година и ще означи по-ограничен отскок през 2021г. по отношение на предходните упования, демонстрират оповестените във вторник междинни летни стопански прогнози на Европейската комисия. Според новите оценки на Европейска комисия брутният вътрешен артикул на 19-те страни членки на Eврозоната ще се свиe през 2020 година с рекордните 8,7%, след което се чака да нарасне с 6,1% през 2021 година

През месец май в пролетните си прогнози Европейската комисия заложи стопански спад със 7,7% през тази година, последван от напредък с 6,3% през идната година. В края на 2021 година се чака Брутният вътрешен продукт на Eврозоната да бъде с към 2% по-нисък, в сравнение с преди коронавирусната рецесия и с към 4,1% под планувания Брутният вътрешен продукт през зимния отчет на Европейска комисия. През юни индикаторите демонстрират, че стопанската система е набрала още по-голяма скорост, което е удобна насочна точка за по-нататъшно повишение и през третото тримесечие.

Комисията уточни, че е трябвало да преразгледа предходните си прогнози, защото премахването на карантинните и ограничаващи ограничения, въведените поради коронавирусната пандемия в страните от еврозоната протича по-бавно, в сравнение с в началото беше планувано. 

„ Икономическото влияние от блокирането е по-тежко, в сравнение с в началото чакахме. С неспокойствие чакаме тази и идната година, можем да чакаме възобновяване, само че ще би трябвало да бъдем бдителни по отношение на другия ритъм на възобновяване “, съобщи зам.-председателят на Комисията Валдис Домбровскис в изказване, съпътстващо публикуването на обновените прогнози. 

Според Европейска комисия стопанската система на Евроозната е оперирала с сред 25% и 30% под своя потенциал по време на прецизните противоепидемични ограничения.

Само в границите на второто тримесечие на тази година се чака стопанската система да се свие с 13,5% по отношение на първите три месеца на годината.

Приема се, че ограниченията за ограничение в Европейски Съюз ще бъдат последователно премахвани и няма да има огромна втора вълна от инфекции, която да провокира нови общи ограничавания. Очаква се оповестените ограничения за фискална и парична политика да поддържат възобновяване и да предотвратят огромните банкрути и съкращения. Все отново има възможност за изпадане на компании в неплатежоспособност и загуба на претовареност в страните членки.

На световно равнище към момента възходящият % на инфекции, изключително в Съединени американски щати и нововъзникващите пазари, утежнява световните вероятности и се чака да работи като спирачка за европейската стопанска система, показва Европейска комисия. 

Очаква се през тази година Германия, най-голямата стопанска система на Европейски Съюз, да означи 6,3-процентно стесняване и 5,3% растеж през 2021 година. Икономиките на Франция, Италия и Испания ще се свият с повече от 10 % и по-късно отчасти ще се възстановят.

Очаква се Франция, втората по величина стопанска система на Еврозоната , да се свие с 10,6% тази година и да нарасне със 7,6% през 2021 година

Италия, която би трябвало да претърпи спад от 11,2 % през тази година, се чака единствено да се възвърне с 6,1 % през 2021 година. Счита се, че стопанската система на Испания ще се свие с 10,9%, преди да се възвърне със 7,1%. 

Според летните междинни прогнози на Европейска комисия се чака стесняване на Брутният вътрешен продукт на България със 7,1% през тази година, след което да последва напредък от 5,3% през идната година. В пролетният отчет на Комисията от месец май беше заложен стопански спад от 7,2% и напредък с 6,0% следващата година.

За второто тримесечие на актуалната година Комисията предвижда спад на Брутният вътрешен продукт на България с 11,7% по отношение на първите три месеца, когато набъбна с 0,3%, последван от едва покачване с 0,3% през третото тримесечие и с 0,2% през последните три месеца на 2020 година.

За първото и второто тримесечия на 2021 година Европейска комисия чака отскок на българската стопанска система с по 3,3%, след което да последва едва ускорение на растежа до 3,4% през третото тримесечие и до 3,5% през последните три месеца. 

„ Политическият отговор в Европа оказа помощ за намаляване на удара върху нашите жители, само че това остава история на нарастване на разликите, неравенството и несигурността. Ето за какво е толкоз значимо да се реализира бързо съглашение по отношение на проекта за възобновяване, препоръчан от Комисията, - да се вложи както ново доверие, по този начин и ново финансиране в нашите стопански системи в този сериозен миг “, съобщи европейският комисар за стопанската система Паоло Джентилони. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР