Икономиката на България ще нарасне с 3.7% през тази и

...
Икономиката на България ще нарасне с 3.7% през тази и
Коментари Харесай

ЕК коригира надолу прогнозата си за българската икономика

Икономиката на България ще нарасне с 3.7% през тази и с 3.9 на 100 през 2023 година, сочи прогнозата на Европейската комисия, огласена през днешния ден. В оценката си за ноември Европейска комисия очакваше растежа на Брутният вътрешен продукт на страната да се усили с 4.1% през 2022-а и да забави темпа си през 2023 година до 3.5 на 100. По предварителни данни на Брюксел през 2021 година България записва 4% стопански растеж за 2021 година, което е с 2 процентни пункта повече от ноемврийската прогноза на комисията. Анализаторите смятат, че инфлацията у нас през актуалната година ще се форсира до 6.3%, след което ще се забави до 3.9 на 100 през 2023 година Тя внезапно се е ускорила след септември 2021 година, тласкана от високите цени на горивата и газа и обвързваните с тях резултати. За да овладее по-нататъшно повишаване на електричеството и отоплението за семействата, на 15 януари Народното събрание наложи мораториум върху цените на дребно доникъде на март 2022 година, напомня Еврокомисията. И прибавя, че се разискват и нови ограничения за крайните консуматори. Комисарите чакат  регулираните цени на електрическата енергия да се усилят с 15% доникъде на 2022 година и с 20% доникъде на 2023 година. Прогнозата им съответствува с оценките на енергийния регулатор и с размера и покачванията на цените във времето.

Данните на Евростат, представени от Европейска комисия, сочат, че потребителските цени в България са се повишили с 2.8%. Въпреки това комисията се надява разполагаемият приход на семействата да нарасне в действително изражение, макар по-високата инфлация. Анализаторите се притесняват, че въпреки всичко по-високите цени на силата и питателните артикули ще подкопаят покупателната мощ на фамилиите с ниски приходи при отсъствието на спомагателни обезщетения. Енергийно интензивното произвеждане също се чака да бъде изправено пред провокации, с цел да резервира конкурентоспособността си, отбелязва в прогнозата си Евпоейската комисия.

Като главен мотор на растежа Еврокомисията показва частното ползване на фона на удобните условия на трудовия пазар, мощното потребителско доверие и постоянния напредък на приходите, подсилен от увеличението на пенсиите и прехвърлянията, както и износът на артикули и услуги. Слабо звено са вложенията, поради високото равнище на неустановеност и рестриктивните мерки, свързани с пандемията. Същите аргументи дърпат и туризма надолу.

Прогнозата на Българска народна банка за Брутният вътрешен продукт през 2021 година е растеж от 3.7%. Икономическият напредък леко ще се забави до 3.6 на 100 през актуалната година и ще се усили до 4.5% през 2023 година За съпоставяне в проектобюджета, който през днешния ден се разисква на първо четене в пленарна зала, е заложен растеж на Брутният вътрешен продукт до 4.8% през 2022 година, инфлация – 5.6% при започване на годината, и закъснение до 3% - в края и.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР