Икономиката на България ще нарасне с 1,4% тази година, след

...
Икономиката на България ще нарасне с 1,4% тази година, след
Коментари Харесай

МВФ: Икономическият растеж в България ще се забави до 1,4%

Икономиката на България ще нарасне с 1,4% тази година, откакто през 2022 година растежът й бе 3,4%. Това се показва в пролетната планирана на Международния валутен фонд (МВФ), чийто ръководещ шеф е Кристалина Георгиева. Оттам чакат инфлацията у нас през 2023 година да се намали до 7,5% след растежа от 13% на хармонизирана база за 2022 година Прогнозата на МВФ за 2024 година е за стопански напредък от 3,5%, а инфлацията да се забави до 2,2%.
Предишната оценка, дадена от МВФ за стопанската система на страната ни, е от октомври предходната година. Тогава от фонда показаха, че чакат през 2023 година Брутният вътрешен продукт на България да нарасне с 3%, а упованията за инфлацията бяха тя да се намали до 5,2%. Според данните безработицата се предвиждаше да бъде 4,7%.
Миналата седмица Световната банка предвижда закъснение на икономическия ни напредък до 1,5%, а на инфлацията - до 8,7% през актуалната година. Пак тогава Министерството на финансите у нас показа своята макроикономическа прогноза, където се залага растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,8% за настоящата година и инфлационен ритъм от 5,6% в края на година.
По отношение на безработицата от МВФ предвиждат индикаторът да се повиши през тази година с 0,3 процентни пункта по отношение на предходната и да доближи 4,6%, преди още веднъж да се намали през 2024 година до 4,4%.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР