Икономиката на България през 2023 г. е във фаза забавяне,

...
Икономиката на България през 2023 г. е във фаза забавяне,
Коментари Харесай

БСК: Състоянието на едва 1/5 от фирмите се е подобрило през 2023 г.

Икономиката на България през 2023 година е във фаза " закъснение ", а възобновяване и подема наподобяват надалеч - това е изводът от измежду 784 микро-, дребни, междинни и огромни предприятия от всички райони и браншове.

Едва 14% от запитаните виждат възстановяване на бизнес климата като цяло, а 22% от фирмите регистрират положително развиване. На този декор утежняване в активността си виждат 29% от запитаните, а близо 60 на 100 като цяло регистрират, че България е станала по-лошо място за правене на бизнес през 2023 година
 На фона на всеобщи съкращения в бранша: Търсят ли се или не IT експерти у нас, съгласно
На фона на всеобщи съкращения в бранша: Търсят ли се или не IT експерти у нас, съгласно " Евростат "

Къде се обявите за работа са най-вече и къде минимум?

Според оценката на БСК отиващата си година е най-хубава от експлоадирането на пандемията насам, само че постигнатото към момента е надалеч от това през 2019 година

В съпоставяне с 2022 година, с цели 10% повече са тези, които на годишна база са понижили както производството си, по този начин и продажбите и оборотите си. Намаляват тези, които могат да се похвалят, че са вложили в разработка на външни пазари, работни места, нови мощности или човешки запаси.
 Снимка 646571
Източник:

Сред главните бариери пред бизнеса са:
Липса на квалифицирана работна ръка и ниско качество на образованието; Бюрокрация и регулаторна тежест, административен натиск; Липса на предвидимост в нормативната уредба; Корупция;
Всички тези отговори са дадени от по над 50 на 100 от запитаните.

По отношение на дефицита на служащи, най-осезаем е той при изпълнителския състав и тесните експерти, само че действително дефицитът пораства във всички категории и значителен скок на годишна база се вижда и при административния и управителния личен състав.
 Компании на ръба: Корпоративните банкрути през 2024 година ще набъбнат
Компании на ръба: Корпоративните банкрути през 2024 година ще набъбнат

Предприятията са изправени пред рсе по-нарастващи разноски

Сред другите стартирани промени от политиците, най-голяма поддръжка (95%) среща намаляването дните болничен, плащани от работодателя, електронизирането на ваучерите за храна (62%) и запазването на 9% Данък добавена стойност за ресторантьорите (50%).
 Снимка 646572
Източник:

Най-голяма е съпротивата против автоматизираното установяване на минималната заплата като 50% от междинната (75% са против), приравняването на гражданските контракти към трудовите за данъчни цели (72%) и нарастването на оптималния застрахователен приход (53%).

А следващата година?

В прогнозите си за 2024 година оптимистите (27%) за развиването на българската стопанска система са малко по-малко от песимистите (31%). Основните терзания са свързани с инфлацията, фискалната тежест и регулаторната тежест. И при трите има по-голям % очакващи растеж спрямо предходната година.

Цената на бизнес кредитирането, електрическата енергия, суровините и труда също се чака да са " нагоре " от множеството запитани компании.
 Снимка 646570
Източник:

Все отново, желанията на преобладаващата част от запитаните е да усилват производството, новите артикули и услуги, пазарите си, индустриалните си мощности, технологиите и самодейностите за развиване на личния състав или най-малко да ги запазят на сегашните равнища.

В данните се прокрадва обаче и нещо притеснително - цели 25% от запитаните възнамеряват да редуцират чиновници при 16% в миналогодишната анкета. 4% ще понижават заплати.

В по-голям подтекст

БСК за първи път мери с показател успеваемостта на икономическата политика в границите на три стълба:
Стимулиране на инвестициите; Провеждане на структурни реформи; Осигуряване на виновни фискални политики;
България е " на опашката " в Европейски Съюз и по трите стълба, като само във връзка с успеваемостта на бюджетната политика не сме последни, а 21-ви.
 Бюджет 2024 ще е горчив коледен подарък от Народното събрание
Бюджет 2024 ще е горчив коледен подарък от Народното събрание

Спорни промени, несигурни доходи и огромни разноски виждаме в плана

" България би трябвало да резервира строгата си фискална дисциплинираност, която следва в последните 10 години, на ниско равнище на държавен дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт и да цели уравновесени бюджети с нулев бюджетен недостиг. Отделно, при разбора по този дирек са разпознати недостатъци, свързани с незадоволително високо равнище на обществени вложения, негативен чист износ и ниска продуктивност на труда, които следва да бъдат преодолявани ", показват създателите на проучването.

Оценката на БСК е, че " България изостава от Европейски Съюз доста по съвсем всички от употребяваните индикатори за разбор. Това значи, че нейната икономическа политика не създава ефикасен резултат ". Затова и от организацията се афишират за поддръжка за експортните и високотехнологичните производства и за увеличение на продуктивността на труда - посредством понижена данъчна основа, мощно ускорени амортизации или директни дотации.

По линия на обществените вложения рекомендациите включват увеличение на успеваемостта на Закона за публичните поръчки, а качеството на предлаганите от страната услуги и политическата самостоятелност на ангажираните с тях чиновници би трябвало да се усъвършенства в границите на " действителна промяна в държавната администрация ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР