Икономиката на България не е заплашена от рецесия, макар че

...
Икономиката на България не е заплашена от рецесия, макар че
Коментари Харесай

Има ли опасност от рецесия у нас? Говори Кристалина Георгиева

Икономиката на България не е застрашена от криза, въпреки че Международния валутен фонд понижи прогнозата си за растежа през тази година. Така отговори ръководещият шеф на МВФ на въпрос на " Стандарт ". Ето по какъв начин Кристалина Георгиева разяснява пред публицисти настоящата икономическа конюнктура у нас и в света. В изявлението са употребявани и въпроси на други медии.
* Инфлацията може малко да се форсира преди да стартира да пада * Важно е да се оцени дали налозите оказват помощ за понижаване на общественото неравноправие
- Госпожо Георгиева, би трябвало ли България да влезе в еврозоната в избрания за това период - 1 януари 2024 година?

 - Влизането в еврозоната е разумна стъпка за България, тъй като тогава освен ще получава парична политика, само че и ще може да въздейства на тази парична политика. Условията за влизане в еврозоната през днешния ден са по-сложни, в сравнение с бяха преди няколко месеца, защото инфлацията у нас мина 10%. Това обаче не е заради вътрешни неточности, а заради външни шокове от пандемията и войната в Украйна.

Проблемът с повишаването на цените визира всички страни като се изключи Япония и няколко азиатски страни. Много е евентуално ЕЦБ и министрите на еврозоната да вземат под внимание обстоятелството, че инфлационните процеси у нас са външни и това да не се отрази на периода за приемане на еврото.

На въпроса дали България би трябвало или не би трябвало да влезе в еврозоната, аз бих дала отговор с различен въпрос: " Има ли някой в България, който да желае да падне валутният ръб? ". Аз до момента не съм видяла в социологически изследвания публични настроения за рухване на валутния ръб и ние да сме без неговата отбрана. Щом нашата валута е вързана за еврото, доста по-добре е за нас да участваме във образуването на политиките, влияещи на нашата страна.

- Какви са прогнозите Ви за инфлацията? Кога тя ще бъде овладяна?

- Ние виждаме инфлация над 10 % у нас, само че чакаме през 2023 година инфлационните процеси да бъдат овладени. Централните банки към този момент вземат решителни ограничения, с цел да лимитират покачването на цените. В Европейски Съюз се взимат ограничения против рецесията, които пазят страните членки, в това число и за покачването на цените.

За тази година би трябвало да сме подготвени, че инфлацията може малко да се форсира, преди да почне да пада. За следващата година разчитаме, че ще дадат резултат ограниченията, които взимат централните банки, както и това, че към този момент се всмуква шокът - към този момент знаем какво е това да имаме енергиен потрес и се вземат ограничения за преодоляването му.

- Трябва ли да падне плоският налог в България?

- Препоръката на МВФ беше да се оцени въздействието на плоския налог, а не обезателно да се реформира. Такава оценка не е правена, а е доста значимо, с цел да забележим по какъв начин той работи и дали изискванията, довели до неговото въвеждане, не престават да са налице у нас. Аз съм съгласна с това. Смятам, че в изискванията в България, където неравенството се задълбочава, е значимо да оценим дали фискалната политика може да помогне както от страна на налозите, по този начин и от страна на обществените фондове, за понижаване на това неравноправие.

- Как ще коментирате антикризисния пакет на държавното управление?

- Много вярно са подбрани ограниченията в антикризисния пакет на държавното управление. Най-важното е сега България да усвои парите от Европейски Съюз по Плана за възобновяване и резистентност. Както и да включи в антикризисните ограничения ускорение на планове, спрени заради " открита корупция ". 

Аз пътувах този уикенд през тунела по пътя за Варна, който е запушалка още преди да са почнали летните отпуски. Много е значимо в антикризисните ограничения да се рестартират сходни планове.

- Какви са прогнозите Ви за растежа на стопанската система?

- Има доста незнайни какво ще стане през тази година -  не знаем какъв брой ще продължи войната в Украйна, какви ще са последствията от нея, както и от глобите против Русия. Също по този начин не знаем дали пандемията няма да се развихри още веднъж. Към момента двата най-големи казуса в света са забавянето на растежа на стопанската система в Китай и инфлацията. Ние прогнозирахме растеж на Брутният вътрешен продукт на Китай от 5,5 на 100, само че в този момент го свалихме на 4,4 на 100 и е евентуално да поправяме още надолу.

Инфлацията постанова стягане на паричната политика. Това може да забави растежа на стопанската система и да вкара някои страни в криза. Тези огромни незнайни какво значат - че има възможност инфлацията да се забави по-бързо, само че това може да бъде с цената на по-нисък напредък.

- Заплашена ли е България от криза?

- Засега не. МВФ предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт в нашата страна от 3 %, като предходната прогноза беше за растеж от 4,2 на 100 за тази година. Но не забравяйте, че ревизирахме надолу растежа на 143 страни - това е 86% от Брутният вътрешен продукт на света. С антикризисните ограничения, които се одобряват, с поддръжката на Европейски Съюз, България има всички шансове да резервира този напредък.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР